Predsednik Feda: Počeo je proces dezinflacije

Foto: Envato Elements / chormail

Na Wall Street-u su u sredu cene deonica snažno porasle jer se ulagači nadaju da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata, nakon što je predsednik centralne banke Džerom Pauel poručio da je počeo proces dezinflacije.

Dow Jones ojačao je 0,02 odsto, na 34.092 boda, dok je S&P 500 skočio 1,05 odsto, na 4.119 bodova, a Nasdaq indeks 2,0 odsto, na 11.816 bodova.

Kao što se očekivalo, američka centralna banka povećala je ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 4,50 do 4,75 odsto, novi najviši nivo od 2007. godine.

To je već osmo povećanje kamata od marta prošle godine kada je Fed započeo bitku protiv inflacije.

Premda je to bilo očekivano, ulagače je ohrabrila izjava predsjednika Feda na konferenciji za medije kako se po prvi put može reći da je počeo proces dezinflacije, odnosno usporavanja stope inflacije.

Kazao je, takođe, da u ovoj godini očekuje blagi, ali ipak rast privrede, što znači da bi se mogla izbeći recesija,prenosi tportal.

Konačna kamata 4,9 odsto

Premda je Pauel kazao da je prerano proglasiti pobedu nad inflacijom i najavio daljnje povećanje kamata, na pitanje novinara je li moguće da će konačna Fedova kamata ostati ispod 5 odsto, odgovorio je da je to moguće.

To je ohrabrilo ulagače, s obzirom da predstavnici Feda obično poručuju da će trebati povećati kamate iznad nivoa od 5 odsto kako bi se inflacija suzbila prema ciljanom Fedovom nivou od 2 odsto.

Zbog toga se na tržištu novca procenjuje da bi konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cene novca, mogla iznositi 4,9 odsto.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde