Direktor prehrambenog giganta: Cene će i ove godine rasti

Foto: Envato Elements / Prostock-studio

Nestlé, najveća svetska prehrambena grupa, kaže da će cene osnovnih artikala ove godine dodatno rasti, nastavljajući niz upozorenja potrošačkih giganata o još većoj muci za opterećena domaćinstva.

Proizvođač kafe Nescafé i KitKat čokoladica povećao je cene 8,2% u 2022. godini, ali je naveo da to nije dovoljno da nadoknadi rast vlastitih troškova, koji je umanjio njegov profit, prenosi Investitor.

“Još smo u situaciji u kojoj popravljamo našu bruto maržu i, kao i svi potrošači širom sveta, pogođeni smo inflacijom i sada pokušavamo da popravimo štetu koja je učinjena”, rekao je Mark Šnajder, izvršni direktor kompanije u razgovoru s novinarima u četvrtak.

Ciljano povećanje cena

Povećanja cena će biti “vrlo ciljano” i implementirano samo tamo gde “inflacija ulaznih troškova to opravdava”, dodao je Šnajder, iako je odbio da saopšti koji će od 2.000 brendova kompanije, koji obuhvataju smrznutu hranu, konditorske proizvode i formule za bebe, biti pogođeni.

Unilever, Coca-Cola, Heineken, Colgate-Palmolive i Procter & Gamble, svi su najavili dalje povećanje cena svojih roba ove godine, jer se bore sa povećanim troškovima robe, energije i rada.

Troškovi sirovina kao što su energija, mlečni proizvodi i žitarice ostaju visoki, iako su se povukli sa rekordnih nivoa. Troškovi rada i logistike su takođe porasli. To znači da cene robe u trgovinama verovatno neće uskoro pasti.

Kompanije robe široke potrošnje moraju uspostaviti težak balans. Dok sve veći troškovi smanjuju njihove profitne marže, previše agresivno podizanje cena rizikuje da otera kupce, ocenjuje CNN.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde