Dogovor NBS i banaka oko naknada i provizija

Banke u Srbiji u narednih godinu dana neće podizati naknade i provizije, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković. Kako je rekla, se tom odlukom saglasile su sve banke u Srbiji.

„Banke koje su podizale svoje naknade i provizije od 1. januara 2021. godine do danas prihvatile su da godinu dana, počev od 1. septembra, te provizije i naknade naplaćuju uz umanjenje od 30 odsto, ali ne ispod visine koja je važila pre povećanja“, rekla je Tabaković.

Sve banke su se u skladu sa dogovorom sa NBS obavezale da će ukinuti ili prilagoditi stvarnom trošku naknade za pojedine netipične usluge, kao što su promena pina na bankomatu, provera stanja na bankomatu, naplata neosnovanih reklamacija, trajna blokada kartice, deblokada kartice.

Ona je rekla da će građanima trošak biti 150 dinara mesečno za održavanje osnovnog dinarskog tekućeg računa, besplatno će moći da podižu gotovinu sa šaltera i bankomata svoje banke, a imaće besplatno i debitnu karticu. Dodala je da će u okviru tog paketa biti i mobilno i elektronsko bankarstvo i neograničen broj transakcija QR kodom na prodajnim mestima.

Kako je saopštila NBS, od 1. januara 2021. godine do sada od 21 banke u Srbiji koje imaju pakete računa za građane njih 14 izvršilo je korekciju tarifnika (12 banaka je menjalo tarifnike, između ostalog, i u delu naknada za vođenje tekućih računa i dve banke su menjale tarifnike, ali ne u delu naknada za vođenje tekućih računa).

Trenutna cena korpe osnovnih bankarskih usluga je kod tih banaka u odnosu na stanje na kraju 2020. godine prema procenama NBS povećana za 13 odsto.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde