Dogovoreno projektno finansiranje Sava centra vredno 55 miliona evra

Foto: Delta Holding render

Ključne tačke
  • NLB Grupa potpisala je sa Delta Kongresnim Centrom ugovor o projektnom finansiranju Sava centra u vrednosti od 55 miliona evra.
  • NLB Komercijalna banka ima motivaciju i kapacitete da snažno investira u lokalno tržište i finansira projekte od kapitalnog značaja za čitavu zajednicu.
  • Otvaranje Sava centra planirano je, kako su ranije saopštili iz kompanije Delta Holding, za novembar ove godine.

NLB Grupa, odnosno matična NLB Banka iz Ljubljane i njena članica na srpskom tržištu NLB Komercijalna banka, potpisale su sa Delta Kongresnim Centrom ugovor o projektnom finansiranju Sava centra u vrednosti od 55 miliona evra.

Ukupna investicija Delte namenjena je jednom od najzahtevnijih i najznačajnijih arhitektonskih poduhvata u našoj zemlji – kompletnoj rekonstrukciji više od 100.000 kvadrata kongresnog, poslovnog i ritejl prostora na Novom Beogradu, premašiće 100 milona evra, navodi se u saopštenju.

„Kao sistemska banka i članica NLB Grupe na najvećem regionalnom tržištu, NLB Komercijalna banka ima motivaciju i kapacitete da snažno investira u lokalno tržište i finansira projekte od kapitalnog značaja za čitavu zajednicu. Sava centar je već više od četiri decenije simbol za povezivanje, razmenu znanja, mišljenja i ideja, koje ne poznaju granice – kao što to nastoje da budu NLB Komercijalna banka i NLB Grupa. Zato želimo da se zahvalimo svojim partnerima iz Delta Kongresnog Centra na prilici da podržimo rekonstrukciju legendarnog zdanja, koje će vratiti zabavu i kulturu, ali i ponovo pokrenuti kongresnu industriju u zemlji i regionu“, istakao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

Otvaranje u novembru

Otvaranje Sava centra planirano je, kako su ranije saopštili iz kompanije Delta Holding, za novembar ove godine. Tada će biti otvoren kongresni deo sa 40 sala, šoping zonom i kancelarijskim prostorom, a procena je da će obnavljanje ovog važnog objekta koštati više od 100 miliona evra.

Kompanija Delta Holding kupila je Sava centar na javnom konkursu za 17,5 miliona evra, uz obavezu investiranja 50 miliona evra u njegovo renoviranje. Rekonstrukcija je počela u decembru 2021.

Sava centar ili Centar Sava je 15. maja 1977. godine otvorio drug Tito. Izgradnja Sava centra trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića koji je bio i šef konstruktorskog tima. Sava centar je ugostio više od 1,6 miliona učesnika na više od 7.000 domaćih i međunarodnih kongresa i konferencija, među kojima su i Generalna skupština Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, Generalna skupština UNESCO-a, OEBS i Skupština EBRD.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde