Kineski gigant menja direktora nakon samo godinu dana

Foto: JD.com

Ključne tačke
  • Kineski gigant elektronske trgovine JD.com objavio je da će trenutni izvršni direktor Su Lei odstupiti sa te pozicije u junu „zbog ličnih razloga“.
  • Nova izvršna direktorka kompanije sa sedištem u Pekingu biće Sandi Ran Su, trenutna finansijska direktorka JD.com.
  • Kompanija koja je rival Alibabi u Kini, saopštila je da je neto prodaja u prvom kvartalu porasla 1,4% u odnosu na isti period prošle godine

Kineski gigant elektronske trgovine JD.com objavio je da će trenutni izvršni direktor Su Lei odstupiti sa te pozicije u junu „zbog ličnih razloga“.

Su je bio izvršni direktor tek oko godinu dana nakon što je preuzeo dužnost od osnivača JD.com Ričarda Liua.

Su će od juna biti prvi predsedavajući savetodavnog veća JD.com i „nastaviti da učestvuje u visokokvalitetnom razvoju“ kompanije, navodi se u saopštenju JD.com.

Nova izvršna direktorka kompanije sa sedištem u Pekingu biće Sandi Ran Su, trenutna finansijska direktorka JD.com. Ona je radila kao finansijski direktor JD.com od juna 2020., a firmi se pridružila u julu 2018. Pre svoje uloge u firmi za e-trgovinu, bila je partner u reviziji i provela je skoro 20 godina u PricewaterhouseCoopers-u u Kini i SAD.

Akcije skočile

Akcije kineskog giganta porasle su za skoro 5% u pretprodajnoj trgovini u SAD nakon ove objave, javlja CNBC.

Kompanija koja je rival Alibabi u Kini, saopštila je da je neto prodaja u prvom kvartalu porasla 1,4% u odnosu na isti period prošle godine na 243 milijarde kineskih juana (35 milijardi dolara), nadmašujući prosečnu procenu analitičara od 239,42 milijarde juana, prema podacima Refinitiva.

Neto profit je iznosio 6,3 milijarde juana u odnosu na gubitak od 3 milijarde juana u istom periodu prošle godine.

Kineski gigant je imao koristi od kineskih potrošača koji kupuju online tokom strogih mera kontrole Covid-19 u zemlji od početka pandemije 2020. Kina je prošle godine ukinula svoju takozvanu politiku „nulte Covid-a“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde