Zašto uspešan preduzetnik piše „MI“ umesto „JA“?

Foto: Envato Elements / KostiantynVoitenko

Piter Draker jedan je od najvećih savetnika za menadžment u istoriji. Doživeo je 21.vek i duboku starost, a bio je profesor filozofije. Jedna od njegovih ideja na koju su se oslanjali ekonomisti njegovog doba bila je:

Eliminišite svoje slabosti kroz partnerstvo. Ne možete da ignorišete činjenicu da imate slabost i možete da je poduprete i držite čvrsto udruživanjem sa drugima. Ako ste odlični u A delu poslovanja, a borite se sa B delom, nađite nekog ko je odličan u B i treba mu pomoć oko A. Mnogi preduzetnici počinju svoje biznise tako što sve rade sami. Greška.

Jedan od sledbenika Drakerovih ideja je i italijanski ekonomista Ernesto Siroli (71), odličan predavač i čovek sa velikim iskustvom postavljanja na noge novih kompanija u Africi, Australiji i Novom Zelandu. Uvek u svojim predavanjima ili tekstovima koristi priliku da istakne veliku tajnu preduzetništva i kaže:

„Tajna preduzetništva važi i za male i za velike kompanije i odnosi se na to da svaka mora da bude sposobna da savršeno obavi tri stvari:

  • Proizvod koji želi da proda mora da bude fantastičan
  • Mora da ima fantastičan marketing
  • I mora da ima strašan finansijski menadžment.

Takva osoba još nije rođena

I znate šta? Nikada na svetu nećete sresti čoveka koji može da proizvodi, prodaje i da se bavi novcem. Takav ne postoji. Takva osoba još nije rođena“, ističe Ernesto Siroli i dodaje:

“Obavili smo istraživanje i proučili sto svetski poznatih kompanija – Edison, Ford, Google, Yahoo i druge – i zaključili da za sve njih postoji samo jedno zajedničko – ni jednu nije pokrenula jedna osoba. Danas o preduzetništvu predajemo šesnaestogodišnjacima i predavanja počinjemo autobiografijom Ričarda Brensona i prvim stranicama te knjige. Zadatak je da prebroje koliko puta je napisao ’JA’, a koliko puta ’MI’. Nijednom nije napisao ’JA’ dok je ’MI’ napisao 32 puta. Brenson nije bio sam kada je pokretao kompaniju. Niko nije sam“, u svojim predavanjima često podseća ekonomista Siroli.

Ernesto Siroli je autor dve knjige (Ripples from the Zabezi i How To Start a Business and Ignite your Life). Uživa ugled eksperta za razvoj lokalne ekonomije, a inače je stekao doktorat iz političkih nauka i često dobija pozive da drži predavanja mladim ekonomistima iz celog sveta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde