Elizabet Holms osuđena na 11 godina zatvora

Savezni sudija osudio je bivšu tehnološku direktorku Elizabet Holms na 11 godina i tri meseca zatvora zbog prevare investitora u vezi njenog startapa za testiranje krvi Theranos koji je svojevremeno bio procenjen na 9 milijardi dolara.

Holms (38) je osuđena po tri tačke optužnice za prevaru investitora i jednoj tački za urotu, nakon što ju je porota osudila prošlog januara u suđenju koje je trajalo tri meseca. Tužilaštvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora, dok je odbrana pozvala sudiju da ne odredi zatvorsku kaznu.

Tokom slušanja o kazni, Holms je plakala i rekla da je „skrhana“ svojim neuspesima, da bi mnoge stvari učinila drugačije da je imala priliku i da oseća „duboku sramotu zbog onoga što su ljudi prošli jer ih je izneverila”. Sudija Davila rekao je da je to „slučaj prevare u kojem je uzbudljiv pothvat krenuo s velikim očekivanjima samo da bi bio razbijen neistinama, lažnim predstavljanjem, običnom ohološću i lažima“.

Tužioci su tokom suđenja rekli da je Holms krivo predstavila Theranos-ovu tehnologiju i finansije, uključujući tvrdnju da je njegova minijaturna mašina za testiranje krvi mogla da pokrenute niz testova iz nekoliko kapi krvi. Firma se potajno oslanjala na konvencionalne mašine drugih firmi za sprovođenje testova pacijenata, rekli su tužioci.

Priča o Theranos-u i Elizabet Holms

Elizabet Holms je utemeljila Theranos 2003., kada je imala tek 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostavniti krvne pretrage i učiniti ih jeftinijima.

Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspela je u nekoliko godina da zadobije poverenje i novac velikih ulagača, privučenih preduzetnošću mlade žene, retke u muškom svetu kalifornijskih inženjera.

Kada je firma bila na vrhuncu, njena je vrednost bila procenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holms, većinske deoničarke, na 3.6 milijardi, navodi časopis Forbes, koji ju je 2014. proglasio najmlađom milijarderkom.

Kao dete Holms se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je izmislila jednostavan, brz i delotvoran uređaj, koji će moći obaviti stotine krvnih pretraga iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta, tvrdila je.

Ali 2015. Wall Street Journal otkrio je veliku prevaru: famoznu mašinu koji je firma Theranos obećala nikad nije funkcionisao.

Holms (38) je zbog svoje uloge u firmi 2018. godine optužena za prevaru po 12 tačaka. Suđenje je počelo 2021. nakon odgađanja zbog njene trudnoće.

Osuda i kazna mogle bi označiti novu eru za Silicijumsku dolinu, industriju koja je godinama negovala kulturu „lažirajte dok ne uspete“, pri čemu osnivači daju velika obećanja, često s malo dokaza, kako bi privukli interes i sredstva za svoje startapove, piše Guardian.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde