„Fališ legendo“ vs. „Donesi je sada Glovo“: Ko je „pobedio“?

Foto: Envato Elements / friends_stock

Tog septembra 2021. godine Donesi je postao Glovo, a građani Srbije imali su priliku da prisustvuju retkoj situaciji kako jedna akvizicija može da utiče na funkcionisanje novonastale firme, ali što se još ređe viđa, reakciji konkurencije koja „udara direktno u glavu“.

Prebacivanje na Glovo izazvalo je reakcije korisnika Donesi.com, pojavili su se problemi sa aplikacijom, dostavom, mediji su pisali o žalbama građana, a mnogi su po društvenim mrežama svoje nezadovoljstvo iskazivali pretnjama da prelaze na konkurentske firme. Da problemi i dalje postoje govori i reakcija predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža na mreži LinkedIn koji je pre nekoliko dana čak pozvao još konkurencije u Srbiju.

U celoj situaciji najbolje se izgleda snašla/prošla kompanija Wolt. Kako za Bonitet.com kaže Đorđe Davidović, generalni menadžer Wolta u Srbiji, Wolt „beleži rekordan broj porudžbina i novih korisnika“.

„Sve veći broj korisnika se nakon odlaska Donesi.com sa tržišta odlučuje upravo za Wolt, zahvaljujući izboru restorana i prodavnica, brzini dostave, dobrom korisničkom iskustvu i podršci,“ kaže Davidović.

Ovakvim rezultatima „kumovala“ je kampanja koja se pojavila samo desetak dana nakon prebacivanja Donesi na Glovo. Najupečatljivija, barem na društvenim mrežama, bila je kampanja „Fališ legendo“ koja se obraćala direktno konkurenciji i bila potpuni hit na mrežama poput Facebook-a i Twitter-a.

Davidović kaže da je kampanja  nastala spontano i rađena je interno, ali i da je  „iznenadila i njih same“. „Ogroman broj lajkova, deljenja, sjajnih reakcija desio se potpuno organski, što je u današnje vreme prava retkost. Ugrabili smo trenutak i iskoristili ga, bez previše razmišljanja o tome šta će nam tačno doneti, a opet vodeći računa o pravilima fer pleja.

Korisnici poslovne mreže LinkedIn mogli su da vide i akciju na stranici Demotivacija gde je na post „aloe gospodo iz Wolta l vaši kuriri kad donesu pošiljku, kažu IZWOLTA“ sam Davidović ponudio promo kod za sve pratioce sa 7 dana besplatne dostave.

Generalni menadžer Wolta u Srbiji kaže ipak da su, bez obzira na uspeh ove kampanje, u kompaniji uvek okrenuti ka budućnosti, pa spremaju već novu kampanju.

„Želimo da sa ljudima delimo naše vrednosti, naš pogled na svet i ostvarimo želju da svaki grad u koji uđemo napravimo boljim mestom za život. Postojanje zdrave konkurencije nas dodatno podstiče da budemo još bolji i korisnicima pružimo više“, kaže on.

Ipak,ovakav razvoj situacije i obavezuje. Davidović kaže da je od početka poslovanja Wolta u Srbiji 2019. godine kompanija konstantno proširivala zonu dostave (Novi Sad, Subotica, Pančevo, Niš). Iako se zna da, bar kada je Beograd u pitanju, Wolt ne pokriva sve delove grada, Davidović za ovu godinu najavljuje prisustvo u Mirijevu, a naredne godine i u drugim delovima grada. „U Woltu svemu pristupamo odgovorno, pa novi deo grada dodajemo tek kada smo potpuno sigurni da smo u stanju da obezbedimo odličnu podršku i brzu dostavu bez kašnjenja“, zaključuje on.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde