Više
  - Reklama -

  FED: Nema podizanja kamatnih stopa

  Još članaka iz ove rubrike

  Američke federalne rezerve (FED) odlučile su da zadrže kamatne stope blizu nule i najavile da će i dalje koristiti sve alate iz svog arsenala kako bi podržale oporavak još uvek uzdrmane ekonomije.

  Ipak, FED je u saopštenju zauzeo nešto odlučniji ton, navodeći da je spreman da “po potrebi prilagodi svoj stav o monetarnoj politici ukoliko se pojave rizici”, prenosi CNN.

  Jedan od tih rizika mogao bi da bude skok inflacije, pri čemu FED očekuje njen privremeni rast u narednim mesecima. Ostali rizici mogu biti stanje javnog zdravlja, situacija na tržištu rada i kretanja na finansijskom tržištu.

  Američka centralna banka sada predviđa da će rast potrošačkih cena iznositi 2,4 posto do decembra ove godine, što je iznad 1,8 procenata koliko je prognozirano u decembru 2020, i malo iznad FED-ovog cilja od oko 2,0 odsto.

  Međutim, to nije razlog za brigu jer će, prema mišljenju FED-a, poskupljenja biti prolaznog karaktera.

  Investitori strahuju da će FED biti prisiljen da podiže kamatne stope brže nego što očekuju kako bi odgovorio na eventualni visok rast inflacije.

  Na bazi takvih pretpostavki, prinosi na državne obveznice rastu, a u sredu su dostigli 13-mesečni maksimum od 1,67 odsto. Nakon saopštenja centralne banke, taj trend se primirio.

  Prema saopštenju FED-a, ne predviđa se nikakvo povećanje kamata 2021, a četiri zvaničnika centralne banke očekuju podizanje stopa od 2022. Za sada referentna kamatna stopa ostaje nepromenjena u rasponu od nule do 0,25 posto.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo