Fed opet agresivno napada inflaciju

Američka centralna banka (Fed) u pokušaju da obuzda inflaciju, podigla je svoju referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena, što je najveće povećanje od 1994.

Sa ovim trećim uzastopnim povećanjem referentna kamatna stopa Feda, koja utiče na mnoge potrošačke i poslovne kredite, je u opsegu između 1,5 i 1,75 procenata.

Fed je, takođe, objavio da računa na inflaciju od 5,2 odsto ove godine, u odnosu na 4,3 odsto prognozirano u martu, i da će imati nova podizanja kamatnih stopa na narednim sastancima svog upravnog odbora ove godine.

Nakon objave, američka berza je ojačala, pa je Dow indeks porastao za više od 500 poena dok su investitori tumačili postupke centralne banke kao „solidnu posvećenost“ smanjenju inflacije.

„To je bilo ono što su svi očekivali“, rekao je Džefri Frankel, kopredsednik Stuart Frankel & Co. za CNN „Ono što je Pauel (Džerom, predsednik Feda) rekao nakon objave, a to je da će biti fleksibilan u pogledu budućih povećanja kamatnih stopa, čini tržište srećnijim u ovom trenutku.“

Amerikanci se bore sa rastućim troškovima, a cene gotovo svega, od hrane do gasa, dovele su do najnižeg raspoloženja potrošača od 1952. godine.

Paralelno sa tim Fed predviđa slabiji privredni rast od prognoziranog ove godine u SAD, očekujući da će biti 1,7 odsto u odnosu na raniji 2,8 odsto.

Inflacija kako je navedeno ostaje visoka i odražava neuravnoteženost ponude i tražnje vezano za pandemiju, više cene energenata i uopštenijeg pritiske na cene, dodala je banka.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde