Prošle godine Nemačka dobila još 100.000 milionera

Bogati su prošle godine zbog oporavka privrede i berzi posle smirivanja pandemije postali još bogatiji – broj dolarskih milionera porastao je širom sveta. U Nemačkoj ih je registrovano 1,63 miliona i više ih je bilo samo u SAD i Japanu.

Ljudi sa kapitalom vrednim bar milion dolara 2021. je u svetu bilo za 7,8 odsto više nego prethodne godine, odnosno 22,5 miliona, podaci su konsultantske kuće Capgemini.

Istovremeno, njihova imovina je porasla za osam odsto, na rekordnih 86 biliona dolara, što je oko 82 biliona evra.

Dolarskih milionera je sve više poslednjih godina, rekao je stručnjak Kapgeminija Klaus-Georg Mejer.

U Nemačkoj se klub dolarskih bogataša prošle godine uvećao za nešto manje od 100.000 ljudi, ili 6,4 odsto. Imovina im je porasla za 7,4 odsto na oko 6,3 biliona dolara. To nije bilo samo zbog rasta cena akcija, već i zbog veće stope štednje i buma nekretnina.

Nemačka tako ostaje jedna od zemalja sa najviše milionera u dolarima. Prednjače Sjedinjene Države sa 7,46 miliona milionera, dok je na drugom mestu Japan sa 3,65 miliona.

Kina je na četvrtom mestu sa 1,54 miliona dolarskih bogataša. Sve u svemu, 63,6 odsto svih dolarskih milionera širom sveta je u SAD, Japanu, Nemačkoj i Kini.

Slične studije nedavno objavljene dale su približne rezultate, iako brojke nisu identične zbog razlika u metodologiji istraživanja.

Capgemini u istraživanju uzima u obzir akcije, hartije od vrednosti sa fiksnim prihodom, alternativne investicije kao što su privatni kapital, gotovina i nekretnine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde