U šta danas ulažu najbogatije porodice na svetu?

Najbogatije svetske porodice ulažu više novca u privatni kapital nego u tradicionalne klase imovine kao što su fiksni prihodi i deonice 2021, nastojeći da povećaju povraćaj ulaganja, pokazao je godišnji izveštaj švajcarske banke UBS.

Privatni deoničarski kapital prošle godine je ostvario izvanredne prinose jer su bilioni dolara podsticaja povezanih s pandemijom podstakli rekordan porast sklopljenih ugovora, čija se ukupna vrednost u 2021. udvostručila u odnosu na prethodne godine, prenosi Investitor.

Ulaganja u privatni kapital najbogatijih porodica na svetu dosledno su se povećavala u periodu 2019. – 2021, prema istraživanju UBS-a o poslovima 221 porodice koje imaju bogatstvo od ukupno 493 milijarde dolara.

Direktna izdvajanja pretvorena u postotak njihovih ukupnih ulaganja porasla su na 13% u 2021. s 10% prethodne godine, dok su indirektna izdvajanja sa 7% skočila na 8%.

U međuvremenu, najbogatije porodice ulaganja s fiksnim dohotkom smanjila su se za dva postotna boda u 2021. na 11% u odnosu na prethodnu godinu, dok su ulaganja u deonice bila stabilna na oko 24%. Čak su i ulaganja u nekretnine, tradicionalno omiljenu imovinu kod bogatih, pale na 12 odsto prošle godine u odnosu na 13 odsto iz 2020.

Servisiraju polovinu svetskih milijardera

Reuters javlja da UBS-ova podružnica za upravljanje bogatstvom upravlja imovinom više od 3 biliona dolara. Iz banke se hvale da servisiraju više od polovine svetskih milijardera.

Investiciona zajednica naširoko prati izveštaj UBS-a jer otkriva navike ulagača milijardera.

Oko 63% ispitanih porodičnih fondova reklo je da više ne smatraju da visokokvalitetni fiksni prihodi pomažu diversifikaciji rizika njihovog ukupnog portfelja. Većina se takođe oslanjala na aktivne strategije menadžera, a ne na pasivne metode ulaganja.

Oko 81% ispitanih porodica uložilo je skoro 3% svog bogatstva u kriptovalute, prvenstveno kako bi naučili o tehnologiji i ostvarili bolji povrat ulaganja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde