Globalni indeks startap ekosistema: Srbija forsira blockchain i gejming

Na globalnom indeksu startap ekosistema za 2022. godinu Srbija je napredovala za jedno mesto i zauzela 52. mesto u svetu, i 14. u istočnoj Evropi.

Na istoj listi ispred nas su u regionu Slovenija (47.) Hrvatska (45.), Rumunija (39.) i Bugarska (36.). Na prva tri mesta su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Izrael.

U izveštaju švajcarske organizacije StartupBlink, navodi se da Beograd kao ekosistem pao za 41 mesto na 200. mesto globalno i 6. u regionu Balkana. Beograd ima solidne rezultate u industriji marketinga i prodaje, gde se rangira 82. u svetu.

Srpski gradovi nastavljaju negativnu putanju od prošle godine, sa izuzetkom Niša koji je u Srbiji sada na drugom mestu. Među 1000 najboljih gradova na svetu Srbija uz pomenuta dva ima i treći, Novi Sad.  

„Srpski startap ekosistemi su jaki u broju inovativnih industrija, uključujući i blockchain tehnologiju. Tehnološki sektor je snažno fokusiran na gejming industriju i aplikacije na zahtev“ navodi se.

Potencijal se vidi, navodi se u analizi, u poljoprivredi sa sve većim fokusom na razvoj agritech. Navodi se primer aplikacije Agremo, koja koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje za praćenje useva.

Izveštaj ističe nekoliko projekata iz Srbije kao što su Startit koji nudi preduzetnicima stabilnu platformu za umrežavanje i povezivanje startapa, Biznis Inkubator Novi Sad kao i inicijativu Venture an Idea, pokrenutu od Digitalne Srbije i USAID-a.

Izdvajaju se i tri startapa, šampiona ekosistema: Tenderly, platforma koja omogućava ljudima da grade inovativne blokchain proizvode, Vladam, automatizovanu platformu veštačke inteligencije za trgovanje kriptovalutama, i A MobileGo, kriptovalutu koja ima za cilj da donese tehnologije pametnih ugovora u svet gejminga na  mobilnim uređajima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde