Vrednost Rimac Grupe novom investicijom premašila 2 mlrd evra

Rimac Grupa prikupila je 500 miliona evra u novom investicijskom krugu, čime je tržišna vrednost kompanije premašila dve milijarde evra.

Ključni novi ulagači su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, uz učestvovanje postojećih deoničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial. Mate Rimac i dalje poseduje najveći udeo u kompaniji, javljaju hrvatski mediji.

“Počašćeni smo podrškom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji veruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porsche-u i InvestIndustrial-u, koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspehu, a sada su pojačali svoju podršku novim ulaganjem. Dok reorganizujemo Rimac Grupu, uspostavljamo nove proizvodne procese da bismo zadovoljili globalnu potražnju, zapošljavamo 700 novih zaposlenih samo u 2022., otvaramo nove kancelarije na više lokacija u Evropi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da dovedemo kompaniju do sledeće faze života. Želeo bih i lično da zahvalim svim našim zaposlenima jer bez njihovog vrednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe ne bismo bili ovde gde smo danas”, rekao je Rimac.

Vrednost Rimac Grupe sada je preko dve milijarde evra, a sama grupa ima većinsko vlasništvo u Bugatti Rimcu s 55 odsto udela dok je ostalih 45 odsto u vlasništvu Porsche-a. Rimac Technology je nedavnim izdvajanjem postao potpuno nezavisna firma u stoodstotnom vlasništvu Rimac Grupe.

Na temelju znanja stečenih razvojem električnog hiperautomobila Rimac Nevera, Rimac je razvio širok raspon proizvoda i usluga za celi proces od koncepta do serijske proizvodnje raznih ključnih elemenata električnih i hibridnih automobila. Rimac Technology već je ušao u partnerstvo s mnogim globalnim brendovima, među kojima su Porsche, Hyundai, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i Aston Martin.

Rimac Technology povećava svoje proizvodne kapacitete i završava izgradnju novog Rimac Kampusa. Kada dostigne svoj pun kapacitet u Kampusu, Rimac Technology moći će proizvoditi desetine hiljada komponenti godišnje, u rasponu od hibridnih baterijskih sistema do celih platformi za druge proizvođače.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde