Godina je tek počela, a Apple je u problemu

Foto: Pixabay / ajouretravel

Kompanija Apple ima izuzetno lošu godinu, a tek je mart.

U četvrtak je Ministarstvo pravde SAD-a tužilo Apple, optužujući proizvođača iPhone-a da koristi antikonkurentske prakse kako bi dominirao tržištem pametnih telefona. To je još jedan udarac za tehnološkog velikana u kvartalu koji je već imao kaznu od gotovo više milijardi dolara i oštar pad prodaje na jednom od najvećih tržišta, prenosi Investitor.

“Apple-ova pozicija se samo pogoršava”, rekao je Džin Munster, izvršni partner u Deepwater Asset Management. Tužba SAD-a “poslednja je u nizu loših vesti”, rekao je on.

U tužbi podnesenoj u četvrtak, odeljenje Ministarstva i 16 državnih tužilaca navode da je Apple nezakonito zadržao monopol na pametnim telefonima tako što je “odlagao, degradirao ili potpuno blokirao druge tehnologije na tržištu pametnih telefona”. Oni ukazuju na sve, od nekompatibilnosti Apple Watch-a sa ne-iPhone-ima do neuobičajenih tekstualnih poruka sa zelenim balončićima koje se šalju preko Android telefona kao dokaz da Apple koristi nepoštene manevre kako bi izbacio svoje rivale iz tržišne utakmice.

Apple i Evropska unija

Apple, koji je negirao tvrdnje iz tužbe, na udaru je i sa druge strane Atlantika – ranije ovog meseca, Evropska unija je osudila Apple sa skoro 2 milijarde dolara kazne jer je sprečio aplikacije poput Spotify-ja da nude alternativne opcije plaćanja izvan App Store-a. (Appleov odgovor: Regulatori nemaju nikakve “verodostojne dokaze o šteti nanetoj potrošačima.”)

Evropska komisija takođe ispituje da li je Apple prekršio Zakon o digitalnim tržištima EU, koji nastoji da spreči “čuvare vrata” – zvani Big Tech – da dominiraju digitalnim tržištem.

Borba i u osnovnom poslu

Apple ne trpi pritisak samo od regulatora. Dan pre tužbe Ministarstva pravde, Meta, Microsoft, X i Match Group udružili su snage s Epic Games u pravnim naporima proizvođača video igara da nateraju Apple da otvori svoju App Store za vanjske opcije plaćanja, javio je Bloomberg.

Povrh svega, Apple se ove godine bori sa svojim osnovnim poslom — pravljenjem i prodajom glavnih proizvoda. Početkom marta, u izveštaju Counterpoint Research navodi se da je Apple-ova prodaja iPhone-a u Kini – ogromnom tržištu – pala 24% u prvih šest sedmica 2024. iPhone je svrgnut sa svoje pozicije broj 1 u zemlji, navodi se u izveštaju, kako pametni telefoni lokalnih konkurenata poput Huawei-ja rastu u popularnosti.

Apple je takođe prekinuo svoj projekat samovozećih automobila, “Project Titan”. Kompanija je okončala napore vredne milijardu dolara koje su nastajale skoro deceniju da se fokusiraju na veštačku inteligenciju, javio je takođe Bloomberg.

Sve ovo je mnoge navelo da se zapitaju: Šta je sledeće?

Privatnost i sigurnost

Ako Apple izgubi tužbu Ministarstva pravde, korisnici iPhonea mogli bi doživeti promene poput više opcija digitalnog plaćanja i boljeg odnosa iPhone-Android poruka. Međutim, Apple tvrdi da bi ove promene mogle otvoriti iPhone pretnjama privatnosti i sigurnosti – ključnim vrednostima koje kompanija tvrdi da podržava u svojoj liniji proizvoda. Očekuje se i da će kompanija izgubiti novac od programera sada kada ju je EU primorala da otvori svoju App Store. Istraga o Evropskom zakonu o digitalnim tržištima mogla bi rezultirati dodatnim kaznama, objavio je Bloomberg.

Apple nije odmah odgovorio na zahtev Business Insidera za komentar za ovu priču. U saopštenju nakon što je Ministarstvo pravde podnelo tužbu, navedeno je:

“Ova tužba ugrožava ono što smo mi i principe koji Apple proizvode izdvajaju na žestoko konkurentnim tržištima. Smatramo da je ova tužba pogrešna u pogledu činjenica i zakona i mi ćemo se energično braniti protiv nje”

Investitori uznemireni

I investitori su uznemireni. Apple-ove deonice su pale nakon što je najavljena tužba skoro 12% ove godine. Neki vide kraj projekta automobila kao znak da kompanija zaostaje za OpenAI, Microsoft i Google na frontu AI.

Ipak, prema Denu Ajvsu, analitičaru u Wedbush Securities, možda neće biti sve propast za Apple u pogledu tužbe SAD-a.

“Za sada ne očekujemo bilo kakve promene poslovnog modela jer će ovom slučaju verovatno trebati godine na sudovima da se vodi parnica i dovede do odluke”, napisao je Ajvs u nedavnoj belešci analitičara. Ali Apple “očigledno mora pronaći način da na kraju reši ovaj slučaj, plati veliku kaznu i na kraju pronađe kompromis sa programerima o strukturi App Store-a”, dodao je.

“Biće primorani da naprave neke promene”, rekao je za Business Insider. Ali, dodao je, “promene koje naprave neće promeniti činjenicu da Apple i dalje proizvodi proizvode koje njihovi korisnici vole.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde