Indija zabranila izvoz, cena pšenice ponovo skočila

Milovan Miličković
Milovan Miličković
Editor in Chief, Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Cena pšenice je skočila na međunarodnim tržištima nakon što je Indija zabranila izvoz osnovnih žitarica, javlja BBC.

Referentni indeks pšenice porastao je za čak 5,9 odsto u Čikagu, što je najviše u poslednja dva meseca.

Zabrana izvoza dolazi nakon što je toplotni talas pogodio indijske useve pšenice, podigavši domaće cene na rekordno visok nivo. Cene pšenice su ove godine na svetskim tržištima porasle za oko 60 odsto, što je povećalo cenu svega, od hleba do rezanaca.

Indijska vlada je saopštila da će i dalje dozvoliti izvoz podržan akreditivima koji su već izdati i zemljama koje zatraže zalihe „kako bi zadovoljile svoje potrebe za hranom“.

Vladini zvaničnici su rekli da zabrana ipak nije trajna i da bi se mogla revidirati.

Kritika G7

Ovu odluku su kritikovali ministri poljoprivrede sa sastanka Grupe sedam (G7) u Nemačkoj.

„Ako svi počnu da uvode ograničenja izvoza ili zatvaraju tržišta, to bi pogoršalo krizu“, rekao je nemački ministar hrane i poljoprivrede Cem Ozdemir.

Iako je Indija drugi po veličini proizvođač pšenice u svetu, ranije nije bila veliki izvoznik jer se većina useva prodaje na domaćem tržištu.

Ali ukrajinski izvoz pšenice je pao nakon ruske invazije. A sa sušama i poplavama koje ugrožavaju useve u drugim velikim proizvođačima, trgovci robom su očekivali da će zalihe iz Indije nadoknaditi deo manjka. Pre zabrane, Indija je nameravala da ove godine isporuči rekordnih 10 miliona tona pšenice.

Preporučujemo

Pratite nas