Industrija koja će do 2030. biti vredna 152 mlrd dolara

Proširena stvarnost (AR) bi napokon mogla doživeti toliko očekivani uzlet pa do 2030. postati industrija vredna 152 milijarde američkih dolara, što je 22 puta više u odnosu na prošlogodišnjih sedam milijardi dolara, navodi istraživanje GlobalData.

Očekuje se da bi do kraja decenije „metaverse“ napokon mogao zaživeti u praksi, ne samo teoriji, a to znači da će AR napokon dobiti istinsku priliku iskazati se u punoj snazi te postati sastavni deo ljudske svakodnevice.

„Zamislite da nosite naočare s kompjuterskom snagom pametnog telefona. Aktivira se vašim glasom i prepoznaje ono što vidite, gde se nalazite i kontekst u kojem delujete. Takav uređaj može da zameni pametni telefon kao primarni povezani uređaj koji korisnici nose sa sobom, ali to je nekoliko godina daleko od stvarnosti. Jasno je da pretnja tržištu pametnih telefona nije neposredna. Pametni telefoni trenutno se koriste za podršku AR aplikacija i na potrošačkom i na poslovnom tržištu. Međutim, prednost prvog pokretača u AR tehnologije toliko je vredna nagrada da svaka velika tehnološka kompanija značajno ulaže u nju“, navode u GlobalData.

A neke već i ulažu. „Metaverse“ je pojam o kojem se počelo razgovarati 2017., kad ga je osnivač Facebook-a Mark Zakerberg naveo kao iduću veliku stvar u svetu tehnologije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde