Intesa Sanpaolo okončala akviziciju rumunske First Bank

Foto: Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo, međunarodna bankarska grupacija u čijem sklopu posluje Banca Intesa, uspešno je okončala akviziciju rumunske banke First Bank S.A. od američkog privatnog investicionog fonda J.C. Flowers & Co.

Nakon potpisivanja sporazuma 28. oktobra 2023. godine između Intesa Sanpaolo S.p.A. i JCF Tiger Holdings S.A.R.L., glavnog akcionara First Bank S.A., o kupovini 99,980513% akcija First Bank S.A., i dobijanja svih potrebnih odobrenja nadležnih regulatornih organa, Intesa Sanpaolo je sada finalizovala akviziciju First Bank.

Akvizicija First Bank omogućava Intesa Sanpaolo da više nego udvostruči svoje prisustvo u Rumuniji, gde posluje od 1996. godine putem Intesa Sanpaolo Bank Romania. Akvizicija značajno pojačava konkurentsku poziciju Intesa Sanpaolo Grupe na lokalnom tržištu, koja se sada nalazi među 10 najvećih banaka u Rumuniji.

Udruživanjem snaga, Intesa Sanpaolo Bank Romania i First Bank sada zajedno imaju ukupnu aktivu od oko 3,2 milijarde evra, uslužuju oko 143.000 klijenata i zapošljavaju više od 1.500 ljudi.

First Bank i Intesa Sanpaolo Bank Romania su deo Divizije međunarodnih banaka članica Grupe, ključnog igrača u Centralnom i Istočnoevropskom regionu, koji nudi svoje usluge stanovništvu, pravnim licima i malim i srednjim preduzećima.

Marco Elio Rottigni, direktor Divizije međunarodnih banaka članica, je izjavio: „Želimo toplu dobrodošlicu zaposlenima i klijentima First Bank u Intesa Sanpaolo Grupu, jednu od najvećih i najsnažnijih evropskih bankarskih grupacija. Jačanje našeg prisustva u Rumuniji će podstaći italijanske i strane investicije u zemlji, ojačati trgovinu i podržati internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća. Naš rast će stimulisati inovacije u sektoru, od čega će imati koristi građani i privreda.”

First Bank se pridružuje Intesa Sanpaolo Grupi, jednom od evropskih bankarskih lidera, koji upravlja sa više od 1,3 biliona evra finansijske imovine klijenata i nalazi se na trećem mestu po tržišnoj kapitalizaciji među bankama evrozone. Diversifikovani i otporni poslovni model Intesa Sanpaolo Grupe izdvaja se po svom fokusu na upravljanje imovinom i njenu zaštitu, uz snažna ulaganja u tehnologiju i inovacije. Krajem 2023. godine, Grupa je imala 20,8 miliona klijenata i 94.400 zaposlenih u Italiji i inostranstvu, sa ukupnom aktivom od preko 964 milijarde evra i neto prihodom od 7,7 milijardi evra.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde