Istraživanje: Plata presudna, u Srbiji je očekivana 1000 evra

Foto: Twenty20

Plata je najvažniji faktor za odabir posla u regionu, pokazalo je istraživanje Infostuda.

U istraživanju, u kojem su sem Infostuda učestvovali i partnertski portali iz regiona MojPosao.ba, MojPosao.net, Vrabutovanje.com.mk, i Deloglasnik.si, učestvovalo je preko 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 bilo iz Srbije. Među domaćim ispitanicima je bilo 54% zaposlenih, 40% nezaposlenih i 6% koji se još uvek školuju.

Plata presudna za izbor posla

Iako su godinama na prvom mestu faktora za odabir posla bili međuljudski odnosi, od prošle godine inflacija je očigledno učinila svoje, te je visina zarade postala najvažniji faktor (66 % ispitanika). Dobri međuljudski odnosi su i dalje veoma važni i nalaze se na drugom mestu sa 64%.

Iako značajno manje, na trećem mestu nalazi se mogućnost učenja i napredovanja sa 38%, a radno vreme je  na četvrtom mestu (30%). Sigurnost posla je istakao tek svaki peti ispitanik (21%).

Visina zarade i dobri međuljudski odnosi su na prvom mestu svim stanovnicima u celom regionu.

Znanjem i motivacijom do posla

Ispitanike istraživanja smo pitali šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, odnosno čime mogu osvojiti potencijalnog poslodavca.

Najviše naših ispiranika smatra da su to znanja i veštine (31%), a potom i njihova motivacija i želja za zaposlenjem (22%). Prethodno radno iskustvo je istaklo 16% ispitanika, a 10% je navelo da su to dobri kontakti i poznanstva. Zanimljivo je da je svega 7% navelo stranačku pripadnost kao presudni faktor za dobijanje posla.

Ako posmatramo stanje u regionu, ispitanici iz Slovenije najveću prednost daju radnom iskustvu, dok je Makedoncima ipak presudna motivacija i volja za zaposlenjem.

U Srbiji se očekuje plata od 1000 evra

Kada je reč o priželjkivanoj zaradi, najveći broj ispitanika iz Srbije u proseku očekuje 1.000 evra, dok je prošle godine očekivanje bilo preko 100 evra manje i iznosilo je 860 evra.

Svega svaki peti ispitanik je dobio povišicu ove godine (23%), dok je njih 11% dobillo korekciju usloveljenu inflacijom. Sa druge strane čak polovina ispitanika nije dobila povišicu niti je očekuje, dok 16% očekuje da će dobiti povišicu do kraja godine.

U poslednjih godinu dana posao je promenilo najmanje ljudi iz Srbije (38%) i Bosne i Hercegovine (34%) , dok se posao u ovom periodu najviše menjali Hrvati (44%) i Makedonci (43%).

Sa druge strane u narednih godinu dana najviše planiraju promenu posla naši građani i Hrvati (čak 68%), dok u najmanjoj meri to žele učiniti Slovenci (17%).

Za gubitak posla najmanje strahuju građani Slovenije i Severne Makedonije

Iako je strah od gubitka posla i dalje u padu, on je najviše prisutan među građanima Srbije (27%), dok je najmanje prisutan među građanima Severne Makedonije i Slovenije (svega 17%).

S obzirom na turbulentne godine iza nas, u skladu sa ekonomskoj situaciji, menja se i tržište rada. I dok smo do sada svedočili velikom rastu aktivnosti i potražnji za radnom snagom, u narednom periodu će se taj rast verovatno usporiti. Najveći broj ispitanika iz naše zemlje (64%) smatra kako će se neki poslovi tražiti više, a drugi osetno manje, , dok ih 15% smatra kako će broj otvorenih radnih mesta u narednom periodu biti manji.

Pandemija je omogućila rad od kuće, pa smo tako u proteklim godinama bili svedoci kako je većina zaposlenih kojima je posao to omogućavao radila od kuće. Sada, kada su se aktivnosti vratile u normalu i epidemije se gotovo niko ni ne seća, imamo precizniju sliku kako će stvari funkcionisati.

Kao i prošle godine, dve trećine ispitanika (57%) u našoj zemlji navodi da im pozicija ne dozvoljava rad od kuće, dok 23% njih iako im posao dozvoljava rad od kuće ipak su se opredelili za rad iz kancelarije. Svega 8% ispitanika radi u potpunosti od kuće, dok 12% posluje po hibridnom modelu rada.

Loša reputacija domaćih privatnih kompanija

Kao i prethodnih godina, kada bi birali kompaniju prema tipu vlasništva ispitanici iz Srbije bi najradije odabrali privatnu kompaniju u stranom vlasništvu (34%), a u najmanjoj meri privatnu kompaniju u domaćem vlasništvu (15%). Četvrtina ispitanika naše zemlje bi najradije radili kao preduzetnici, dok svaki peti ispitanik bi radio za državno preduzeće.

Sličan trend je prisutan u svim zemljama regiona, sem Slovenije gde najveći broj ispitanika ipak bira rad u domaćim privatnim kompanijama.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde