Jedan veliki hedž fond uskoro će voditi dve žene

Foto: Man Group

Ključne tačke
  • Ova grupa koju čine hedž fondovi sa londonske berze saopštila je da će njenog dugogodišnjeg generalnog direktora Luka Elisa naslediti aktuelna predsednica Robin Gru.
  • Imenovanje Robin Gru podiže njenu poziciju jedne od najmoćnijih žena u upravljanju fondovima i znači da će muške glavne uloge imati žene kada predsedavajući grupe Džon Krajan ustupi mesto En Vejd krajem 2023.
  • Promena će se verovatno smatrati prekretnicom za industriju hedž fondova, koja je dugo izazivala kritike zbog nedostatka raznolikosti u svojim najvišim rangovima.

Man Group će do kraja ove godine prvi put u svojoj istoriji voditi dve žene.

Ova grupa koju čine hedž fondovi sa londonske berze saopštila je da će njenog dugogodišnjeg generalnog direktora Luka Elisa naslediti aktuelna predsednica Robin Gru.

Elis, koji se prvi put pridružio Man Group-u 2010. godine, a povući će se u septembru, rekao je u saopštenju da je „pravo vreme da se prepusti uzde“ i pozdravio je imenovanje Gruove.

Imenovanje Robin Gru podiže njenu poziciju jedne od najmoćnijih žena u upravljanju fondovima i znači da će muške glavne uloge imati žene kada predsedavajući grupe Džon Krajan ustupi mesto En Vejd krajem 2023.

Verovatno prekretnica za industriju hedž fondova

„Apsolutna je čast preuzeti ulogu generalnog direktora u Man Group. Tokom više od decenije rada u firmi, razvila se u vodeću, tehnološki briljantnu, aktivnu investicionu firmu u svetu sa fantastičnom kulturom. Radujem se što ću se nadovezati na to kako bih osigurala da firma ostane pozicionirana na čelu aktivnog ulaganja, privlačenja vrhunskih talenata i pružanja usluga za naše klijente i akcionare. Luk mi je bio neverovatan saveznik i mentor i uzbuđen sam što mogu da idem njegovim stopama u ovoj novoj ulozi”, rekla je Robin Gru nakon imenovanja.

Promena će se verovatno smatrati prekretnicom za industriju hedž fondova, koja je dugo izazivala kritike zbog nedostatka raznolikosti u svojim najvišim rangovima.

„Gospodin Elis je dobro cenjen i njegovo penzionisanje se može smatrati šokom za mnoge investitore. Ali gospođa Gru je kandidat za kontinuitet sa iskustvom uključujući rešenja, trgovinu, izvršenje i kao operativni direktor grupe“, navode analitičari Credit Suisse u belešci.

Bivša bankarka

Gru – bivša bankarka Barclays Capital-a i Lehman Brothers-a – radi u Man Group-u 14 godina i član je višeg izvršnog odbora kompanije. Radila je u Londonu, Njujorku i Tokiju, navode iz kompanije.

Elis (60) će nastaviti da bude izvršni direktor kompanije Man Group do 1. septembra, kada Gru preuzima dužnost.

Kompanija, koja upravlja imovinom od više od 144 milijarde dolara, saopštila je da je njen odbor identifikovao potencijalne interne naslednike pre Elisove odluke da se povuče, uz pomoć eksterne firme za pretragu izvršnih direktora, i da je sa zadovoljstvom sproveo svoje planove za nasledstvo.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde