Još jedna velika ruska banka se povlači iz Evrope?

VTB banka, drugi najveći zajmodavac u Rusiji, sprema se da obustavi svoje evropske operacije nakon što je teško pogođena zapadnim sankcijama.

VTB ima operaciju investicionog bankarstva u Londonu i banku za stanovništvo u Nemačkoj sa 160.000 klijenata, ali je odlučio da ne može poslovati izvan Rusije nakon što su njegovu imovinu zamzli zapadni saveznici, kažu ljudi upoznati s internom politikom banke piše Seebiz. Očekuje se da će banka u subotu biti uklonjena iz SWIFT-ovog globalnog sistema za razmenu platnih poruka koji omogućuje trgovine vredne trilione dolara dnevno.

Taj je potez usledio nakon odluke Sberbank, najvećeg ruskog zajmodavca, da napusti tržište srednje i istočne Evrope prošle nedelje, a njegova austrijska jedinica postala je prva banka koja je propala nakon režima finansijskih sankcija na Zapadu. Sberbank i VTB čine više od polovine ruskog bankarskog tržišta.

Njihovo povlačenje iz Evrope zapravo privodi kraju 20-godišnju strategiju ruskih banaka za uspostavu globalne prisutnosti, koja je ozbiljno narušena sankcijama uvedenim nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde