Kako će se birati direktor EPS-a?

Ključne tačke
  • Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je da će novoizabrani nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) imenovati generalnog direktora.
  • Istakla je da je EPS akcionarsko društvo zatvorenog tipa, što znači da država ostaje vlasnik i da neće biti malih akcionara, ali da preduslove upravljanja ostavlja nadzornom odboru.
  • „Nadzorni odbor čine profesionalci iz privatnog i javnog sektora i imamo troje članova iz Norveške“, rekla je Đedović.

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je da će novoizabrani nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) imenovati generalnog direktora. Za izbor će biti raspisan javni konkurs na koji se zainteresovani kandidati mogu prijaviti.

Đedović je za TV Prva rekla da izbor direktora EPS-a više neće biti posao Vlade Srbije.

Podsetila je da je u martu ove godine EPS promenio pravnu formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, i da je pre dva dana izabran nadzorni odbor EPS-a.

„Ovo nije privatizacija, već olakšanje poslovanja. Kada ste javno preduzeće postoje ograničenja u vidu zapošljavanja ili plata i treba vam saglasnost vlade u donošenju odluka. Hteli smo da modernizujemo, odnosno depolitizujemo upravljanje EPS-om“, rekla je Đedović.

Istakla je da je EPS akcionarsko društvo zatvorenog tipa, što znači da država ostaje vlasnik i da neće biti malih akcionara, ali da preduslove upravljanja ostavlja nadzornom odboru.

„Mnogo netačnih informacija se pojavilo u javnosti, ali nadam se da ćemo za par godina videti benefite ovakvog poslovanja i da EPS bude primer drugim društvima kako da se reformišu. Nadzorni odbor čine profesionalci iz privatnog i javnog sektora i imamo troje članova iz Norveške“, rekla je Đedović.

Ko je sve u Nadzornom odboru EPS-a?

Ona je navela da je uloga nadzornog odbora planiranje kako da Srbija postane energetski nezavisna, planiranje proizvodnih kapaciteta, bolje i efikasnije sprovođenje planova, da Srbija ne zavisi od jednog snabdevača, prelazak sa uglja na čistije izvore energije i bolji uslovi rada i plate za radnike.

Krajem prošle nedelje, predstavljeni su novi članovi Nadzornog odbora EPS-a. Norvežani koji se u njemu nalaze su bivši državni sekretar Oluf Ulset, magistar ekonomije sa iskustvom rada na visokim pozicijama u više ministarstava Norveške Per Sanderud i stručnjak za energetiku sa iskustvom rada na visokim pozicijama norveške energetske kompanije Statkraft Hilde Baken.

Članovi Nadzornog odbora su i Vladan Živanović koji je, kako se navodi u biografiji, vodio poslednjih pet godina kancelariju Euroneta, zatim Dejan Ostojić, vodeći specijalista za energetiku u Svetskoj banci, Igor Petković koji dolazi iz bankarskog sektora i Miodrag Ranković iz redova Sindikata radnika EPS-a.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. Da ovo nije privatizacija eps-a još uvek. Ovo je početak privatizacije. To vide svi jer ljudi uglavnom nisu „slepi“.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde