Nasdaq više ne želi da bude „običan operater“ – najveća akvizicija u istoriji

Foto: Nasdaq

Najveća elektronska berza u SAD Nasdaq pristala je da kupi kompaniju Adenza, proizvođača softvera koji koriste banke i brokerske kuće.

Ugovor je, kako je saopšteno, vredan 10,5 milijardi dolara i sastoji se iz dela u gotovini i dela u akcijama.

Dogovor podstiče napore izvršne direktorke Nasdaq-a Adene Fridman da transformiše svoju kompaniju od “običnog operatera na tržištu” – čiji prihodi variraju sa obimom trgovanja – u kompaniju koja se više fokusira na tehnologiju sa stabilnijim prihodima.

Najveća akvizicija u istoriji

Ako bude završen, ugovor sa Adenza-om bi predstavljao najveću akviziciju u Nasdaq-ovoj istoriji, piše Wall Street Journal.

Očekuje se da će posao biti zatvoren za šest do devet meseci, do odobrenja regulatora i drugih uobičajenih uslova za zatvaranje, saopštile su kompanije.

Adenza obezbeđuje softver koji pomaže u upravljanju trgovanjem, upravljanjem rizikom i obradom nakon trgovanja na tržištima kao što su valute, fiksni prihodi i derivati. Njegova tehnologija takođe pojednostavljuje proces izveštavanja podataka regulatorima, što je zadatak koji bankama postaje sve dugotrajniji zbog pravila nametnutih nakon finansijske krize 2008. godine.

Nasdaq – strateški pomak

Fridman, koja je preuzela kormilo Nasdaq-a 2017. godine, pomerila je kompaniju dalje od njenih istorijskih korena u vođenju berzi, nadovezujući se na strateški pomak koji je započeo pod njenim prethodnikom, Robertom Grifeldom.

Među svojim poslovima, Nasdaq sa sedištem u Njujorku prodaje tržišne podatke menadžerima imovine i obezbeđuje brokerima softver za otkrivanje tržišne manipulacije.

„Ovo je neverovatno uzbudljiv posao za nas dok nastavljamo da transformišemo kompaniju u vodeću tehnološku kompaniju koja služi ovoj industriji“, rekla je Fridman.

Predviđa se da će Adenza ove godine ostvariti prihod od približno 590 miliona dolara, navodi se u saopštenju za štampu. Prošle godine Nasdaq je imao 3,6 milijardi dolara neto prihoda.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde