Kako do subvencionisanih kredita države?

ProCredit banka je i zvanično počela sa prijemom i obradom zahteva malih i srednjih preduzeća, zainteresovanih za nabavku novih mašina i opreme uz bespovratne pozajmice države od čak 25 odsto.  Kao i prethodnih godina Programom je predviđeno da preduzeća obezbede najmanje 5 odsto sredstava od vrednosti opreme koja se kupuje, da iz budžeta Republike Srbije bespovratno dobiju 25 odsto neophodnih sredstava, a da preostalih 70 odsto investicije finansiraju povoljnim kreditom odabrane banke.

„ProCredit banka već godinama učestvuje u pomenutom programu, a u poslednje tri godine smo i najuspešniji učesnik u programima podrške nabavke opreme, odnosno banka sa najvećim učešćem u kreditnoj podršci. Odlični rezultati su samo potvrda našeg razumevanja privrede i brze reakcije na njihove potrebe. Država je ove godine izdvojila čak 1,55 milijardi dinara za podršku privrednim subjektima, što je 55% više u odnosu na prethodnu godinu“,  rekla je Ana Milić, direktorka Sektora za privredu ProCredit banke.

Program mogu da koriste zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i preduzetnici registrovani u APR, a sredstva iz ovog programa su na raspolaganju za:

  • investiranje u nabavku nove proizvodne opreme i mašina
  • kupovinu transportno manipulativnih sredstava koja su uključena u proces proizvodnje i unutrašnji transport
  • delove i specijalizovane alate za mašine 
  • nabavku građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova
  • mašine i opremu koje unapređuju energetsku efikasnost i/ili ekološke aspekte proizvodnje.

Program sa sobom nosi i određene specifičnosti, pa često presudnu ulogu odigra i iskustvo koje banke imaju u realizaciji. Bespovratnim sredstvima države finansira se neto vrednost investicije, dok trošak PDV-a i/ili transporta privrednici mogu finansirati putem kredita ili iz sopstvenih sredstava. 

Ministarstvo propisuje i da sredstvo obezbeđenja kredita može biti oprema koja je predmet kupovine, dok je dodatni uslov za sve pozajmice koje banke odobre obavezni grejs period od šest meseci. 

„Interesovanje privrednika za ovim programom je izuzetno veliko. Naša banka već ima puno klijenata koji čekali ovaj konkurs radi realizacije  investicije. Namera nam je da ih sve podržimo i omogućimo im da iskoriste ovu veliku pogodnost. Iz tog razloga, ali i zbog ograničenog iznosa budžetskih sredstava, pozivamo sva zainteresovane privredne subjekte u Srbiji da nam se što pre jave, kako bi im omogućili da dođu do bespovratnih pozajmica države i da novu proizvodnu opremu nabave pod izuzetno povoljnim uslovima“,  dodala je Milić.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde