Kako je nastao jedan od najuspešnijih evropskih startapa

Ako ste na sajtovima H&M ili Nike ili nekom trećem od ukupno 250 hiljada videli roze ikonicu sa crnim K slovom i to pri dnu gde su ponuđene opcije plaćanja, znajte da proizvod za koji ste zainteresovani možete da kupite sada, a platite kasnije ili na rate. To će vam omogućiti Klarna, evropska banka (Klarna Bank AB) osnovana u Stokholmu i jedan od najuspešnijih startapa u Evropi.

Klarna postoji 16 godina i trenutno je aktivna u 20 zemalja.

Klarna je jedna od top pet švedskih startapa u 2005. procenjenih na milijardu dolara (na listi su bili Skype, Spotify, King i Mojang).

Klarna broji 4000 zaposlenih (jedna od zaposlenih je i Marina Ivanović, diplomac Univerziteta u Novom Sadu, koja je dospela na Forbes listu 30Under30: Europe2021). Zaposleni se između sebe zovu Klarnauti.

Klarna je, kako su pisali mediji, najmanje 75 svojih bivših i sadašnjih zaposlenih učinila milionerima. To su oni koji poseduju akcije kompanije. Vrednost same kompanije u 2022. godini procenjuje se na oko 50 milijardi dolara.

Iako je kao banka koja nudi uslugu ’kupi sad plati kasnije’ kritikovana od strane različitih udruženja potrošača kao i različitih regulatornih državnih tela, broj korisnika Klarne nezaustavljivo raste. Očigledno da radi u pravo vreme i osluškuje i sledi potrebe kupca 21.veka. Omogućuje im i da povežu sve svoje račune i da prate svoju potrošnju.

Po poslednjim podacima, Klarnu aktivno koristi 90 miliona kupaca i izvrše dva miliona transakcija za jedan dan. I sve to lako i glatko, kako kažu iz Klarne.

Vlasnici i osnivači Klarne su Sebastian Siemiatkovski, Niklas Adelbert i Viktor Jakobson.

Najuspešniji startap: Od imigracije do nove banke

Prvi na listi je četrdesetogodišnji ekonomista, poljskog porekla čiji su roditelji imigrirali u Švedsku i iako akademski obrazovani, otac je radio kao taksista, a majka je iz zdravstvenih razloga bila nezaposlena.

Sebastian Siemiatkovski je u intervjuu za Elle rekao da ga je upravo neostvarenost roditelja u poslovnom smislu podstakla da aktivira svoje potencijale.

„Dok sam radio u Burger King-u često sam mislio o tome kako da ljudima obezbedim najbolju uslugu i da im olakšam živote. To je verovatno zato jer sam imao roditelje koji kao imigranti nisu imali priliku da žive svoje potencijale“, priča Sebastian o prvim mislima vezanim za posao dok je okretao hamburgere u Burger King-u gde je upoznao svog budućeg kolegu i suosnivača Klarne.

Kako je Sebastian i sam rekao, prva verzija Klarne je nastala na ’krilima FB i Amazon početaka – u studentskoj sobi trojica kolega sa fakulteta, u leto, bez klime, u donjem vešu, prave dogovor i započinju rad na InvoiceMe (tadašnji naziv za Klarnu).

Dogovor, doručak i što više nula

Trojica nesvršenih studenata ekonomije prave dogovor da će narednih šest meseci, svaki dan i ceo dan, raditi na zajedničkoj ideji kreiranja banke. Jedna od najvažnijih stavki dogovora bio je obavezan doručak. „Dogovorili smo se da ćemo se šest meseci fokusirati na posao, a zatim ćemo proceniti gde smo. Ako zaključimo da je zabavno, nastavljamo, a ako ’ne radi’, stajemo i vraćamo se na početak neke druge ideje“, seća se Sebastian.

Dogovor se poštovao. Nisu išli na predavanja. Šest meseci rada je donelo dobre rezultate nakon čega su se uozbiljili, kako je rekao Sebastian, jurcali u odelima sa biznis kartama profesionalno dizajniranim na kojima su bili ispisani brojevi telefona sa što više nula. To je bio startap na početku 2000-te.

Fakultet je bio u trećem planu, a na njega su Sebastiana uglavnom podsećali roditelji u telefonskim razgovorima kada im se sin hvalio da posao odlično napreduje i da su zaposlili 20 ljudi. „Super! Bravo za tebe, samo kada ćeš da diplomiraš“, bilo je očevo pitanje koje nije propuštao. „Moj otac zapravo nikad nije bio ponosan na mene. I tako je bilo do njegove smrti. Bio je razočaran jer nije uspeo da postigne šta je želeo. Bio je rastrzan između svog ponosa i velike frustracije zbog svojih neuspeha“, otkrio je za britansko izdanje Elle-a, osnivač Klarne.

Miran san

Sebastiana u intervjuima često pitaju kako postiže sve svoje obaveze – porodicu, troje dece, veliku kompaniju koja raste. Ima li vremena da spava?

„San je jedina stvar koja kod mene u stvari ’radi’. Kad spustim glavu na jastuk, zaspim“, priznaje Sebastian. Da li je to mirna savest ili finansijska sigurnost?

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde