Jedan od najuspešnijih evropskih startapa prijavio gubitak od milijardu dolara u 2022.

Foto: Klarna

Ključne tačke
  • Švedska “kupi sada, plati kasnije” kompanija Klarna prijavila je za 2022. godinu operativni gubitak od 10.5 milijardi kruna (milijardu dolara).
  • Za biznis ovog fintecha došlo je do pogoršanja uslova poslovanja prošle godine pošto je poverenje potrošača pogođeno naglom inflacijom i ratom u Ukrajini, dovelo do pada njene vrednosti.
  • Klarna je saopštila da su Sjedinjene Države postale najveće tržište po prihodima u decembru.

Švedska “kupi sada, plati kasnije” kompanija Klarna prijavila je za 2022. godinu operativni gubitak od 10.5 milijardi kruna (milijardu dolara).

Gubitak je 2021. bio 6,6 milijardi kruna. Bruto obim robe (GMV) – vrednost robe kupljene preko Klarne – porasla je za 22%, a rast prihoda je bio 19%.

Kako su saopštili cilj je da do maja ove godine vrate profit u kompaniju.

Za biznis ovog fintecha došlo je do pogoršanja uslova poslovanja prošle godine pošto je poverenje potrošača pogođeno naglom inflacijom i ratom u Ukrajini, dovelo do pada njene vrednosti.

U maju je kompanija saopštila da smanjuje 10% svoje radne snage kako bi obuzdala troškove, a u julu je prikupila 800 miliona dolara za novo finansiranje.

Klarna je saopštila da su Sjedinjene Države postale najveće tržište po prihodima u decembru, a cilj grupe je da se vrati na profitabilnost do leta.

„SAD i Velika Britanija rastu veoma visokim tempom, povećavajući prosečan rast za celu kompaniju“, rekao je izvršni direktor Sebastijan Siematkovski za Reuters, kao i da se ne planiraju nova otpuštanja.

Klarna je poslednji put ostvarila celogodišnji profit 2018. godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde