Kao što je najavljeno: Propalu banku preuzeo JPMorgan

Foto: Envato Elements / FSonneveld

Ono što se najavljivalo prošle nedelje, desilo se preko vikenda.

Američka Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) postala je stečajni upravnik First Republic banke. Ali samo na kratko.

Ubrzo je ova institucija prihvatila ponudu JPMorgan Chase, koja je preuzela sve depozite banke iz San Franciska.

„Kao deo transakcije, 84 kancelarije First Republic Bank u osam država ponovno će se otvoriti kao podružnice JPMorgan Chase Bank,“ navodi se u saopštenju FDIC-a u kome se dodaje da će svi deponenti imati puni pristup svim svojim depozitima.

Džejmi Dajmon, predsednik i glavni izvršni direktor JPMorgana, rekao je da je preuzimanje minimalizovalo troškove Fonda za osiguranje depozita.

“Naša vlada pozvala je nas i druge da se pojačamo, što smo i učinili”, rekao je u izjavi.

“Kriza koja je poslednjih nedelja dovela do pada triju regionalnih američkih banaka uglavnom je gotova.  Postoji samo toliko banaka koje su bile u ofsajdu na ovaj način. Možda postoji još jedan manji, ali ovo ih gotovo sve rešava. Ovaj dio krize je prošao,” rekao je Dejmon.

Od iznenadnog kolapsa banke Silicon Valley u martu, pažnja je usmerena na First Republic kao najslabiju kariku u američkom bankarskom suistemu. Poput SVB-a, koji je opsluživao zajednicu tehnoloških startapa, First Republic je takođe bio svojevrsni zajmodavac sa sedištem u Kaliforniji. Usredsredio se na pružanje usluga bogatim Amerikancima s obale, mameći ih niskim hipotekama u zamenu za ostavljanje gotovine u banci.

Ali taj se model raspao nakon kolapsa SVB-a. Nedavni finansijski izveštaj banke pokazao je da je američka banka izgubila više od 100 milijardi depozita u prvom tromesečju ove godine.

Banka je saopštila da je zabeležila oštar pad depozitne aktivnosti nakon kolapsa banke Silicon Valley i Signature banke prošlog meseca, ali je ta aktivnost počela da se stabilizuje krajem marta i od tada je ostala stabilna. Međutim i pored toga neki analitičari kažu da je kolaps banke neizbežan.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde