Koje kompanije su najviše profitirale, a koje su najveći gubitaši u Srbiji za 2021?

Najveću vrednost neto dobitka u 2021. godini zabeležila je kompanija Serbia Zijin Mining Bor sa realizovanih 34,3 milijardi dinara, što je gotovo 13 puta više u odnosu na prošlogodišnji iznos.

Tako je Zijin kompanija sa najvećim neto dobitkom u 2021.godini, objavila je u svom izveštaju Agencija za privredne registre.

Na drugom mestu je MK Group sa neto dobitkom u iznosu od 26,1 milijardom dinara, što je gotovo 10 puta više na godišnjem nivou.

Povećana rudarska proizvodnja, uz rast cena bakra i plemenitih metala na svetskom tržištu, uticali su da društvo Serbia Zijin Copper napreduje na listi najprofitabilnijih društava za jednu poziciju i zauzme treće mesto, sa realizovanim neto dobitkom u iznosu od 23.7 milijardi dinara.

Isto tako, povećanje tražnje za čelikom tokom 2021. godine, uz istovremeni rast cena ovog proizvoda, uticali su da društvo HBIS Group Serbia Iron&Steel od petoplasiranog gubitaša prethodne godine, pređe u sferu profitabilnog poslovanja i zauzme četvrto mesto prema visini neto dobitka od 23.7 milijardi dinara, navodi APR.

Oporavak cena nafte na svetskim berzama, uz popuštanje pandemijskih mera i ponovno oživljavanje privrede, uslovili su povratak NIS A.D. Novi Sad na listu najprofitabilnijih društava u 2021. godini i to na peto mesto, sa realizovanih 23.1 milijardi dinara.

Najveći gubitaši

U izveštaju APR-a kao najveći gubitaš u 2021. godini navodi se JP EPS Beograd sa iskazanim negativnim rezultatom od skoro 15 milijardi dinara.

Drugoplasirano privredno društvo prema visini negativnog neto rezultata je Rio Sava Exploration čiji gubitak iznosi 11.4 milijarde dinara.

“Neto gubitak najvećim delom potiče od obavljanja osnovne delatnosti, budući da je poslovni gubitak ostvaren u visini od 11.643 miliona dinara uvećan za 84,8% i u potpunosti je jednak iznosu poslovnih rashoda, s obzirom na to da je društvo i dalje u fazi istraživanja i razvoja projekta, te nije u mogućnosti da realizuje poslovne prihode”, navodi se u izveštaju.

Ogranak stranog pravnog lica CNIM Enviroment & Energie EPC, koji je angažovan na projektu izgradnje deponije u Vinči, nalazi se na trećem mestu na ovogodišnjoj listi gubitaša, sa iskazanim neto gubitkom od 10.5 milijardi dinara.

Na četvrtom mestu je privredno društvo Unihemkom Pharma Novi Sad u stečaju, čiji neto gubitak u 2021. godini iznosi 5.5 milijardi dinara, peti su JP Putevi Srbije, koje je u 2021. godini iskazalo gubitak od skoro pet milijardi dinara. 

Zanimljivo je da šesto mesto drži Privredno društvo Arena Channels Group koja je u vlasništvu Telekoma Srbije sa neto gubitkom od 4.7 milijardi dinara.  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde