Da li pomeranje rokova nešto znači za projekat „Jadar“?

Kompanija Rio Sava Exploration je saopštila da je Rio Tinto, „zbog kašnjenja u ishodovanju Odobrenja za eksploataciono polje“, revidirao dinamiku realizacije projekta „Jadar“. Ovo kako saopštavaju znači da će prva komercijalna proizvodnja početi godinu dana kasnije nego što je planirano.

„Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine (prethodno je bilo planirano za 2026. godinu)“, navedeno je u saopštenju. 

Ova informacija nalazi se i u izveštaju za četvrti kvartal 2021.godine na sajtu kompanije.

Dodaje se da Rio Tinto ostaje posvećen razvoju Projekta “Jadar” i „prepoznaje da u daljem napredovanju projekta moramo slušati i poštovati stavove svih zainteresovanih strana“.

Istaknuto je da će Rio Tinto iskoristiti dodatno vreme da nastavi angažovanje sa zajednicom i razjasni sva pitanja u vezi sa potencijalnim uticajem projekta na životnu sredinu.

U međuvremenu

Da podsetimo, pre tri dana predstavnici organizacije „Kreni promeni“ predali su Vladi Srbije peticiju od 292.000 potpisa protiv Rio Tinta i zatražili od Vlade ukidanje prostornog plana projekta Jadar i moratorijum na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma u narednih 20 godina.

U isto vreme od predstavnika vlasti poslednjih dana čuju se najave da će se svi ugovori sa Rio Tintom raskinuti, a takođe se pominje i mogućnost moratorijuma. 

Izbori

Da podsetimo i ovo. Britanski Guardian pisao je o projektu Jadar u novembru, a poseban deo teksta odnosio se na „potencijalne izborne pretnje“ koju predstavlja nepopularni rudnik. Novinar ovog lista dao je deo zapisnika sa sastanka između Evropske komisije i rukovodilaca Rio Tinta, objavljenog u skladu sa zakonima o slobodi informisanja, gde je istaknuto da su zvaničnici EU obavešteni da će „razvoj rudnika početi – od [drugog kvartala] 2022 – posle izbora u Srbiji (mart 2022)“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde