Rio Tinto nije otišao iz Srbije, sada vas na to podseća i RTS (video)

Iako smo prethodne nedelje od generalne direktorke „Rio Sava Exploration” Vesne Prodanović čuli da ta kompanija „planira da zastane s projektom „Jadar”“, Rio Tinto nije otišao iz Srbije. Iako je Skupština povukla izmene Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, Rio Tinto nije otišao iz Srbije.

Da podsetimo, nedavno je britanski Guardian u tekstu o ovom projektu preneo deo zapisnika sa sastanka između Evropske komisije i rukovodilaca Rio Tinta, objavljenog u skladu sa zakonima o slobodi informisanja, gde je istaknuto da su zvaničnici EU obavešteni da će „razvoj rudnika početi – od [drugog kvartala] 2022 – posle izbora u Srbiji (mart 2022)“. Tako da Rio Tinto nije otišao iz Srbije.

Iako se čini da protesti više nisu tako masovni kao pre mesec dana, izgleda da je nastupilo zatišje. A da to zatišje ne postane tišina, sada se pobrinuo i Javni servis.

U subotnjem izdanju čuvene „Kvadrature kruga“ novinar Branko Stanković predstavlja priču o selu Dobrinja koji se sa istraživačima litijuma već dugo bori. Uz taktove „Pukni zoro“ i „Zemljo moja“ Stanković povezuje priču sa Rio Tintom i čak pušta video Centra za biološke raznovrsnosti u kome se navodi sve ono „dobro“ što je ova kompanija učinila u svetu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde