Koliko su novca ove godine piscima donele svetske nagrade?

Godina koja polako odmiče donela je i nagrade za pisce i njihova dela. Počev od uglednog i najizdašnijeg Nobela, pa preko Pulicera i Booker-a, ova godina može da se pohvali nasleđivanjem tradicije iz prethodnih, a to je da sve više žena piše i objavljuje i zaslužuje nagrade i da je afrička književnost u žiži interesovanja.

Nobela za književnost je (dodeljuje Švedska akademija nauka) za 2021. dobio je Abudlrazak Gurna, tanzanijski pisac. Do sada je objavio deset romana. Nobelov komitet je ovako obrazložio nagradu: „Beskompromisan i saosećajan prodor u efekte kolonijalizma“. Nagrada je medalja i oko 989 hiljada dolara. Nije prevođen na srpski.

Pulicera za književnost je ove godine dobila je Liuz Erdik za roman The Night Watchman (kategorija fikcija), a za nefikciju priznanje je dobio Dejvid Zukin za knjigu Wilmington’s Lie. Nagrada se dodeljuje američkom autoru i dodeljuje je Univerzitet Kolumbija i iznosi 15 hiljada dolara i sertifikat. Nisu prevedene na srpski.

Buker je ugledna nagrada za pisce na engleskom jeziku. Ove godine po odluci komisije nagradu Buker i 58 hiljada evra dobio je Dejmon Galgut za roman The Promise. Na srpski je prevedena njegova knjiga Dobri doktor. Međunarodnu Bukerovu nagradu dobio je i francuski dramaturg Dejvid Diop (knjiga je prevedena na engleski) za roman At Night All Blood is Black.

Nojštat nagradu ili ’drugi Nobel’, kako je još nazivaju, dodeljuje Univerzitet Oklahoma i World Literature Today. Ove godine zaslužio ju je senegalski pisac Bubakar Boris Diop. Dodeljuje se godinu dana unapred, tako da je pisac nagrađen za 2022. Nagrada se sastoji iz sertifikata, srebrnog pera i 50 hiljada dolara. Autor nije prevođen na srpski.

Woman’a Prize For Fiction dodeljuje se piscu, tačnije spisateljici, koja piše na engleskom i koja ima izdanje u Velikoj Britaniji. Ove godine nagrađena je Suzana Klark za roman Piranesi. Po tradiciji nagrađena dobija bronzanu figuru Bessie i 30 hiljada funti. Prevedena je na srpski.

Gonkur, prestižnu francusku nagradu za književnost koju dodeljuje Akademija Goncourt dobio je Senegalac Mohamed Mbugaru Saru. Fond je simboličnih 10 evra, ali je zato nagrada veoma ugledna i odlična je promocija za autore. Ovogodišnji nagrađeni nije prevođen na srpski jezik.

Camoes nagrada je najprestižnija nagrada za roman napisan na portugalskom jeziku. Dodeljuju je portugalska Nacionalna knjiga i brazilska Fondacija nacionalne biblioteke. Nagrada je 100 hiljada dolara i ove godine je nagrađena Paulina Shiziane iz Mozambika. Nije prevođena na srpski.

Miguel de Servantes nagrada se dodeljuje piscu koji piše na španskom i namenjena je celom književnom opusu. Ove godine zaslužila ju je Kristina Peri Rosi iz Urugvaja. Nagrada je ustanovljena pre pola veka od strane Minstarstva kulture Španije i fond je 125 hiljada evra. Ovogodišnja književnica nije prevdena na srpski.

Georg Buhner je najznačajnija nagrada za književnost pisanu na nemačkom. Fond je 50 hiljada evra i ovogodišnji dobitnik je Austrijanac Klemens J. Zec. Na srpski su prevedene dve knjige.

https://bonitet.com/sta-vas-nauci-zena-koja-je-prodala-preko-800-miliona-knjiga/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde