Komora: Nema povlačenja nemačkih investitora iz Srbije

Mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore u nemačkom ministarstvu privrede, nedavno objavili da bi zbog, kako je to formulisano, „nejasnog stava Srbije prema krizi u Ukrajini“, moglo da dođe do povlačenja nemačkih investicija.

To je za RTS demantovao predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić.

„Prema našim saznanjima i genaralno prema našem stavu, to nije tačno i kompanije koje posluju u Srbiji ne planiraju to da urade,“ rekao je Grujić.

Grujić kaže i da su sproveli anketu, gde su jasno među članstvom postavili to pitanje. Pored generalnog stava da postoji uticaj na poslovanje, procena je, naglašava, da to trenutno nije uopšte aktuelno, niti nešto o čemu se razmišlja. Kao dokaz da nije tačno ni da su neke kompanije zamrzle planirani dolazak u Srbiju, Grujić ističe i činjenicu da kompanije koje su počele izgradnju svojih objekata u Srbiji, nastavljaju po planu.  

Dodao je i da svaka kompanija koja se suočava s globalnim problemima, prilagođava svoje planove i plan razvoja i da se radi intenzivnija procena rizika, nego ranije.

„U proteklih 20 godina kompanije iz Nemačke su investirale oko 3,6 mlrd EUR u Srbiju, vidi se i da je i pre pandemije intenzitete i atraktivnost Srbije prepoznata,“precizirao je Grujić.

Trenutno u Srbiji postoji preko 900 kompanija gde je udeo nemačkog kapitala preko 50% i tu spadaju i registrovani preduzetnici, a kako se u medijskim izveštajima navodilo, povlačenje nemačkih investitora značilo bi  gubitak 40.000 radnih mesta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde