Kompas za budućnost poslovanja

Koja su to zanimanja novog doba i da li ćemo za pet godina biti nepismeni ako ne budemo znali neki programski jezik? Jesu li automobil bez vozača i dron dostavljač hrane skora stvarnost ili mit o budućnosti? Kako će izgledati budućnost poslovanja u eri ubrzane digitalizacije? Kako se uspešno školovati za digitalno preduzetništvo? Ovo su bile neke od tema četvrtog 4.0 FEST-a, prvog festivala posvećenog promenama na tržištu rada nastalim pod uticajem razvoja Industrije 4.0, održanog 30. septembra u Dorćol Platzu.

Tokom 4.0 FEST-a predstavljen i 4.0 kompas, onlajn aplikacija koja rešavanjem testa korisnike usmerava ka određenoj vrsti preduzetničkih delatnosti u okviru Industrije 4.0. To je inovativni softver, AI upitnik, koji je razvijen saradnjom nekoliko instituta i univerzitetskih profesora, menadžera uspešnih kompanija, preduzetnika i predstavnika nevladinog sektora. Po rešavanju testa korisnik dobija odgovor na pitanje „Gde je moje mesto u Industriji 4.0,“ odnosno kojim zanimanjima u okviru grana privrede koje obuhvata 4.0 može da se bavi. Nadgradnja aplikacije predstavila je primere ženskih preduzetničkih inicijativa u okviru ove industrije kao primere dobre prakse, a sami tekstovi, rešenja i pitanja u okviru aplikacije prilagođeni su profesionalnom razvoju svakog pojedinca.

– Cilj aplikacije je da mladima omogućimo širu sliku prilikom izbora budućeg obrazovanja i karijere, ali i da podstaknemo i one starije na prekvalifikaciju, usavršavanje i moguću promenu posla – rekla je Andrijana Sajko, jedan od kreatora 4.0 FEST-a. – Naša 4.0 FEST platforma je jedinstvena web platforma koja objedinjuje sve informacije vezane za budućnost tržišta rada u okviru Industrije 4.0. Platforma donosi informativne stručne tekstove, aplikaciju 4.0 КOMPAS, edukativne video-spotove i intervjue sa rukovodiocima različitih korporacija, asocijacija i javnih ustanova, kao i uspešnim preduzetnicima na temu budućnosti poslovanja u okviru Industrije 4.0.

Pored promena koje donosi Industrija 4.0, ovogodišnji festival bio je posvećen i promociji inovativnih ženskih preduzetničkih inicijativa, ženskog inovacionog preduzetništva i ženskih zanimanja u svetu digitalnog poslovanja. Na tri panela učestovali su lideri različitih industrija, od prava, finansija, IT tehnologija, sporta, medicine do marketinga, blogovanja i pisanja. Oni su posetiocima festivala preneli svoja iskustva, dali savete za uspešno poslovanje, ukazali na neophodnu digitalnu pismenost i veštine i predstavili su svoja viđenja budućnosti digitalnog sveta.

– Veštačka inteligencija neće zameniti radnike nego neradnike, posla ima i posla će biti, ali mora da se radi – rekla je Milica Jovanović, izvršni direktor za Evropu i Afriku u ICS LLC. – Nisam pristalica kurseva koji obećavaju da ćete za dva meseca postati ekspert, ali važno je da se stalno obrazujemo i konstantno pratimo tržište.

Na festivalu, koji se bavi promocijom digitalnih veština i zanimanja u okviru Industrije 4.0 predstavljene su i brojne mogućnosti koje Industrija 4.0 otvara za razvoj inovacionog preduzetništva. Pomoću konzole za virtuelnu realnost svi gosti 4.0 FEST- a, koji se održava pod pokroviteljstvom kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, mogli su da posete virtuelni festivalski prostor. Ovaj prostor biće dostupan i u buduće u okviru 40compass.rs platforme, pa će publika moći da ga poseti nezavisno od mesta na kom se nalazi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde