Komunikacijom do dugoročnog odnosa sa klijentima

Piše: Ivana Vulić Živković, direktor Službe za marketing i komunikacije Triglav osiguranje a.d.o. Beograd

Internet je nesumnjivo promenio naše živote. Učinio je informacije dostupne svima, u svako vreme, na gotovo instant način. Stalno proveravamo telefone, mejlove, društvene mreže. Ipak, nešto se bitno promenilo.

Danas je prosečan raspon pažnje pet minuta. Pre deset godina, to je bilo 12 minuta. Kako naš raspon pažnje može biti manji od polovine onoga što je nekada bio? Odgovor je… internet.

Borba za pažnju čitalaca, postojećih i potencijalnih kupaca, posmatrano iz ugla navedenih informacija ostaje stalni izazov, u svim industrijama.

Pojedine finansijske institucije stoga kreiraju i sopstvene medije, pre svega onlajn, kao i blogove sa željom da doprinesu jačanju finansijske pismenosti i edukaciji građana, a svojih budućih klijenata. Jedan od takvih poduhvata je i portal „Sve će biti u redu” koje je Triglav osiguranje a.d.o. Beograd pokrenulo početkom novembra sa ciljem da na profesionalan, razumljiv, precizan, ali jednostavan način pruži savete, objašnjenja i podeli važne priče sa korisnicima. Sadržaj ovog onlajn medija obezbediće uspostavljanje dugoročnog odnosa sa ciljnom grupom, za razliku od komunikacije sa našim kupcima samo kada su oni u fazi kupovine ili podnošenja zahteva za osiguranje. To ćemo postići kroz plasiranje raznorodnih sadržaja za bolje razumevanje potreba i proizvoda osiguranja.

Kreiranje sajta „Sve će biti u redu” na srpskom jeziku bio je logičan sled, imajući u vidu da Triglav osiguranje u Sloveniji već nekoliko godina uređuje sajt sličnog sadržaja. Iskustva iz Slovenije pokazala su da korišćenje content marketinga, odnosno kreiranje i plasiranje interesantnih priča o finansijskim proizvodima, ne samo da utiče na njihovu prodaju, već daje dodatu vrednost u razumevanju suštine finansijskih proizvoda i njihove koristi u realnom životu.

Analiza portala sličnog sadržaja i drugih komunikacionih alata širom sveta jasno pokazuje da što je ciljna grupa uža, to je lakše i efikasnije ostvarivanje komunikacijskih i poslovnih ciljeva. Relativno usko definisana ciljna grupa diktira i uređivačku politiku portala. Osiguranje se smatra složenim i teško razumljivim, pa je jedan od glavnih zadataka ovog medija da se razumljivo bavi temama koje zaista interesuju čitaoce i objasni osnovne dileme koje su često uzrok nezadovoljstva kupaca prilikom rešavanja šteta. Na ovaj način Trigav osiguranje želi da doprinese unapređenju svesti potrošača i poznavanju finansijskih usluga, tako da će prilikom sklapanja osiguranja moći da postavljaju prava pitanja i posledično donose bolje odluke u vezi sa osiguranjem i ličnom bezbednošću.

Svaka tema takođe zahteva promišljen izbor formata sadržaja koji čitaocu dovode temu na najprikladniji način. Osiguravajuća kuća priprema članke, info- grafike, video sadržaje, kvizove i onlajn testove, a istovremeno ulaže u takozvani „evergreen” sadržaj – dubinske priče koje se na celovit način bave složenim fenomenima, kao što je, na primer, zaštita od zemljotresa ili poplave. Kroz dubinsku obradu teme koja uključuje i svedočenja ljudi i objašnjenja stručnjaka i kombinuje različite formate kao što su članci, info- grafike i foto galerije, takve detaljne priče predstavljaju važan korak ka novim pristupima u isporuci sadržaja koji se može koristi u celini ili delimično kad god za to postoji potreba.

Strategija tzv. content marketinga Triglav osiguranja u Srbiji jasno definiše način povezivanja svih sopstvenih medija za eksternu i internu publiku u cilju jednoobrazne kontrole sadržaja i tranzicije čitalaca između medija. Pokriva, dakle, i kompanijsku web stranicu, mobilne aplikacije i sopstvene društvene mreže.

Jedan od uslova za dugoročno održivo kreiranje relevantnih sadržaja jeste uspostavljanje jasnog nadzora nad proizvodnjom i distribucijom sadržaja. Planiranjem i pripremom većine sadržaja i njegovom distribucijom rukovodi uređivački tim koji blisko sarađuje sa širim uredničkim odborom internih stručnjaka iz svih ključnih oblasti u Triglav Grupi. U pripremu sadržaja uključuju se i eksterni stručnjaci iz različitih oblasti i autori. Sadržaj se po svim postojećim kategorijama (život, zdravlje, dom, vozila, poljoprivreda) ažurira i obogaćuje na redovnoj bazi, tako da za korisnika (p)ostaje relevantan, kvalitetan i konzistentan i kao takav daje realnu vrednost i pre samog čina kupovine finansijske usluge.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde