Više
  - Reklama -

  Kreće bitka za 5G mrežu u Hrvatskoj

  Još članaka iz ove rubrike

  Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti (HAKOM), usvojila je okvirni plan aukcije, što je prvi korak u procesu dodele frekvencijskih pojaseva operatorima na kojima će se graditi 5G mreža.

  Na ime dozvola u budžet će se sliti oko 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra), piše Večernji list.

  U javnu raspravu, odlučeno je idu tri plana za dodelu frekvencijskog spektra na 700 MHz, 3,6 GHz te dodela frekvencija u pojasu 26 GHz. Nakon javne rasprave koja će trajati do početka maja, HAKOM će razmotriti predloge i definisati konačno sve parametre te proces i uslove aukcije.

  Prema trenutnim planovima, svi oni koji budu izlicitirali svoje 5G frekvencijske blokove trebali bi u ovoj godini jednokratno da uplate iznose za njih. Predviđena je mogućnost i da se otplati cena u roku od deset godina, ali tada uz kamate odnosno po nešto višoj ceni.

  Frekvencijske blokove koje operatori budu kupili imaće pravo uživati 15 godina s mogućnošću produženja na dodatnih 5 godina. 

  Osim HT-a, A1 Hrvatska, Telemacha, trenutnih telekom operatora koji postoje na hrvatskom tržištu koji su prema dosadašnjim izjava potpuno su spremni za gradnju 5G-a, na aukciju se mogu javiti svi ostali zainteresovani čije su firme usklađene s opštim propisima u Hrvatskoj.

  Odgovori

  Molimo unesite svoj komentar!
  Ovde unesite svoje ime

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo