Kreće bitka za 5G mrežu u Hrvatskoj

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti (HAKOM), usvojila je okvirni plan aukcije, što je prvi korak u procesu dodele frekvencijskih pojaseva operatorima na kojima će se graditi 5G mreža.

Na ime dozvola u budžet će se sliti oko 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra), piše Večernji list.

U javnu raspravu, odlučeno je idu tri plana za dodelu frekvencijskog spektra na 700 MHz, 3,6 GHz te dodela frekvencija u pojasu 26 GHz. Nakon javne rasprave koja će trajati do početka maja, HAKOM će razmotriti predloge i definisati konačno sve parametre te proces i uslove aukcije.

Prema trenutnim planovima, svi oni koji budu izlicitirali svoje 5G frekvencijske blokove trebali bi u ovoj godini jednokratno da uplate iznose za njih. Predviđena je mogućnost i da se otplati cena u roku od deset godina, ali tada uz kamate odnosno po nešto višoj ceni.

Frekvencijske blokove koje operatori budu kupili imaće pravo uživati 15 godina s mogućnošću produženja na dodatnih 5 godina. 

Osim HT-a, A1 Hrvatska, Telemacha, trenutnih telekom operatora koji postoje na hrvatskom tržištu koji su prema dosadašnjim izjava potpuno su spremni za gradnju 5G-a, na aukciju se mogu javiti svi ostali zainteresovani čije su firme usklađene s opštim propisima u Hrvatskoj.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde