Neki sektori u privredi su danas na nivou pre pandemije

Iako je pandemija uticala na globalnu privredu i u nekim sektorima napravila potpune slomove, postoji neki segmenti privrede koji su se barem po broju zaposlenih vratili na nivo pre pandemije. Makar u SAD.  Kako piše CNN, mnogi od tih sektora zadržaće ono što su dobili tokom ovog perioda, čak i kada pandemija bude iza nas.

Usluge dostave

Posao u sektoru porastao je za 17% između februara 2020. i februara 2021. – neto dobit od skoro 150.000 radnih mesta, što mu daje najveći procentualni dobitak u bilo kojoj industriji.

Samo kompanija UPS zaposlila je 45.000 Amerikanaca tokom 2020. godine. Čak je i američka poštanska služba, uprkos naporima za smanjenje troškova prošle godine, dodala 4.000 radnih mesta ili dobitak od 2% tokom 12 meseci koji su se završili u februaru.

Trgovci na veliko

Pandemija je bila katastrofa za tradicionalne prodavnice – sektor je u 12 meseci, završavajući se u februaru, ukupno izgubio 363.000 radnih mesta. Ali unutar tog sektora pojavili su se pobednici.

Nijedan maloprodajni sektor nije stekao više poslova od prodavnica opšte robe – kategorija koja uključuje magacinske objekte i “super centre”, ali isključuje robne kuće. U tom sektoru došlo je 145.000 radnih mesta

Wallmart, najveći poslodavac u privatnom sektoru u zemlji sa 1,6 miliona zaposlenih u Americi, zaposlio je 100.000 radnika tokom prošle godine.

Građevina

Kada se pogleda generalno, građevinski sektor ima 31.000 radnih mesta manje. Ali to se desilo zbog pada komercijalne gradnje. U međuvremenu, izgradnja i obnova domova se pojačava, ljudima koji su se preselili tokom pandemije, niskim stopama hipoteke i “zalihama” stambenog prostora.

Posebna priča je  maloprodaja građevinskog materijala i opreme za bašte, koje su u analiziranom periodu povećali broj zaposlenih za 132.000. Samo Home Depot je zaposlio 89.000 novih ljudi širom sveta.

Online kupovina

Ono što Služba za zapošljavanje svrstava u „maloprodaje“ imalo je 15.000 novih radnih mesta od februara 2020. 

Hipoteke

Rekordno niske kamatne stope i snažno tržište nekretnina značili su napornu godinu za hipotekarne brokere i zajmodavce. Taj sektor finansija ima 21.000 radnih mesta više.

Naučna istraživanja i razvoj

Novih 32.000 radnih mesta u poređenju sa februarom 2020. godine, verovatno govori o naporima nacionalnih farmaceutskih kompanija da razviju vakcine za borbu protiv Covid-19, kao i drugih napora u borbi protiv pandemije. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde