Lagard: Kamatne stope će nastaviti da rastu

Foto: Youtube screenshot / ECB

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard najavila je u intervjuu španskoj medijskoj grupi Vocento da će kamatne stope najverovatnije biti podignute za 50 baznih bodova kako bi se dodatno obuzdala inflacija.

Prema njenim rečima, reč je o odluci ECB-a, koja je nagoveštena na poslednjem sastanku posvećenom monetarnoj politici, gde su sve brojke uključene u analizu potvrdile da je povećanje kamatnih stopa vrlo verovatno, prenosi Seebiz.

„Ukupna stopa inflacije pala je poslednjih meseci i nastaviće da se smanjuje tokom sledećih nekoliko meseci. Ali temeljna inflacija, koja isključuje energiju i hranu u evrozoni, je previsoka. Moramo nastaviti da preduzimamo potrebne mere kako bismo vratili inflaciju na 2 odsto i mi to činimo”, rekla je Lagard.

Podsetila je da mnogi ekonomski stručnjaci ne isključuju povećanje kamata u 2024. godini i preko četiri odsto, ali ukazuje da se radi na obuzdavanju inflacije, da u tome ima pomaka, ali ima još puno posla.

„Moja glavna briga je inflacija. Ne želimo srušiti privredu, to nam nije cilj, ali želimo ukrotiti inflaciju. Podizanje kamatnih stopa naš je glavni alat za postizanje toga jer smanjuje potražnju i smanjuje inflatorne pritiske. U ovom trenutku, privreda je otporna, zaposlenost je visoka, a nezaposlenost je na najnižem nivou u istoriji“, rekla je Kristin Lagard.

Potvrdila je da zbog inflacije trpe građani, posebno oni najugroženiji i oni koji su najviše izloženi, kao npr. penzioneri s niskim primanjima.

“Mi u ECB-u smatramo da državna podrška treba biti usmerena na te ranjive kategorije, ali privremeno, na određeno vreme. Kada se situacija popravi, kada cene energije padnu i kada se cene hrane stabilizuju, vlade bi trebale da povuku podršku, jer se tako građane podstiću da štede energiju umesto da je koriste kao da ništa ne košta, rekla je Lagard.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde