Lagard: Kriptovalute ne vrede ‘ni dinara’

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard smatra da kriptovalute ne vrede ‘ni dinara’.

„Moja veoma skromna procena je da to ništa ne vredi“, rekla je Lagardova o kriptovalutama u intervjuu za holandsku emisiju „College Tour“ koja je emitovana u nedelju, prenosi CNBC.

„To se ne zasniva ni na čemu“, dodala je ona. „Ne postoji ni osnovna imovina koja bi delovala kao sidro sigurnosti.“

Lagardova je pozvala kreatore globalne politike da uvedu pravila kako bi zaštitili neiskusne investitore koji ulažu u digitalnu imovinu. Kriptovalute, posebno bitcoin, ove godine je izgubio više od polovine svoje rekordnih vrednosti u novembru 2021.

„Zabrinuta sam za one ljude koji misle da ih na kraju čeka nagrada, koji nemaju razumevanja za rizike, koji će sve to izgubiti i koji će biti strašno razočarani, zbog čega verujem da to treba regulisati“, rekla je Lagardova.

Skepticizam bivše šefica Međunarodnog monetarnog fonda prema kriptovalutama nije nov. Ona je ranije izrazila zabrinutost zbog uticaja digitalnih valuta na životnu sredinu, kao i njihove potencijalne upotrebe u pranju novca i izbegavanju sankcija.

Njeni najnoviji komentari stižu u vreme pojačanog ispitivanja kripto tržišta dok regulatori reaguju na posledice kolapsa terraUSD-a, kontroverznog takozvanog stabilcoin-a koji je trebalo da uvek vredi 1 dolar, piše CNBC.

Nekoliko centralnih banaka radi na sopstvenim virtuelnim alternativama gotovini kao odgovor na brzi rast digitalnih valuta – ECB je jedna od njih. Digitalni evro bi se „u velikoj meri razlikovao“ od privatnih kriptovaluta, rekla je Lagardova.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde