Više
  - Reklama -

  Manji profit bankarskog sektora u BiH

  Još članaka iz ove rubrike

  Profit bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini u 2020. godini bio je oko 230 miliona KM, dok je godinu ranije ta cifra bila 360 miliona KM, kazao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH govoreći za TV Liberty, magazin Radija Slobodna Evropa (RSE).

  “To je izuzetno mali povrat na kapital kad znamo da je od 80 do 90 posto kapitala u bankama inozemnog. Ko gleda na taj povrat, već mu nije isplativo praktično raditi u Bosni i Hercegovini”, kazao je Kutle.

  U prilogu koji se bavi moratorijima na otplatu kredita, navedeno je da u BiH, prema preliminarnim podacima regulatora, ukupno u 2020. godini odobreno 93.388 odlaganja plaćanja, od čega 85.977 za stanovništvo i 7.411 za pravna lica.

  Kutle kaže da se banka često shvata kao socijalna ustanova što ona ne može biti, jer je banka profitabilna institucija koja ima svoju misiju.

  “Unutar svoje misije, svog razloga postojanja, banka mora napraviti maksimum, a razlog postojanja je da svim klijentima, građanima, društvenoj zajednici omogući normalno funkcionisanje i uz to održivost sebe. Banke i bankarski sektor, uključujući i agencija za bankarstvo kao regulatora, napravile su ono što su one u ovom trenutku mogle”, istakao je Kutle.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo