Mastercard: Nagomilana štednja spasiće svetski BDP

Nagomilana štednja rezultiraće rastom svetskog BDP-a, a najveći rizik su nove varijante virusa, istaknuto je u globalnom izveštaju Mastercard Economics Institute-a za 2022. godinu.

Taj institut objavio je Economy 2022, globalni izveštaj s ekonomskim očekivanjima i projekcijama za nadolazeću godinu koji se bazira na trendovima posmatranima kroz prizmu potrošača. Izveštaj je obradio podatke sa 32 tržišta, prenosi Investitor.me.

Izveštaj pokazuje da će pet temeljnih faktora – štednja i potrošnja, oporavak lanaca snabdevanja, ubrzavanje digitalizacije, rast putovanja i sve veći broj ekonomskih rizika – oblikovati svetsku ekonomiju tokom sledeće godine.

Kako su istakli iz Mastercarda, najveća promena dogodiće se u štednji domaćinstava i potencijalnom uticaju tog novca na potrošnju. Naime, domaćinstva su štedela gotovo dvostruko više nego pre. Pritom su neka vratila dugove, neka su uložila u posao, a neka novac drže u banci.

Kako će se i koliko brzo taj novac trošiti, odrediće i dinamiku svetske ekonomije u sledećoj godini, a Mastercard Economics Institute predviđa da će potrošnja nagomilane ušteđevine rezultirati rastom svetskog BDP-a od dodatna tri odstotna boda, dok, ako se ušteđevine domaćinstava budu trošile brže, rast globalnog BDP-a mogao bi dostići 4,5 odstotnih bodova.

Očekuje se i da će privredni rast usporiti u 2022. nakon povratnog rasta u 2021. jer vladini podsticaji slabe, a inflacija raste, posebno u razvijenim ekonomijama, dodali su iz Mastercarda.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde