Moderna zbog vakcina tužila Pfizer

Moderna je saopštila da je tužila Pfizer i njegovog nemačkog partnera BioNTech zbog kršenja njenih patenata u razvoju prve vakcine protiv Covid-19 i što su, kako navode, kopirali tehnologiju koju je razvila godinama pre pandemije.

Američka kompanija za lekove tvrdi da je tehnologija mRNA koju su razvili pre pandemije – kopirana.

Tužba, kojom se traži neprecizirana finansijska šteta, podneta je u SAD i Nemačkoj, prenosi BBC.

U saopštenju Pfizer je rekao da još nije u potpunosti razmotrio žalbu Moderne, ali je „iznenađen“ s obzirom na to da je njena vakcina zasnovana na sopstvenoj vlasničkoj tehnologiji mRNA.

Portparol kompanije je rekao: „Ostajemo uvereni u našu intelektualnu svojinu koja podržava Pfizer/BioNTech vakcinu i energično ćemo se braniti od navoda tužbe.“

Moderna je u saopštenju navela da je Pfizer/BioNTech kopirao dve vrste njene intelektualne svojine. Jedna je uključivala strukturu mRNA za koju Moderna kaže da su njeni naučnici počeli da je razvijaju 2010. godine i da su je prvi potvrdili u ispitivanjima na ljudima 2015. godine.

Drugi navodni prekršaj uključuje kodiranje spajk proteina na spoljašnjoj strani samog virusa.

„Podnosimo ove tužbe da zaštitimo inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo napravili kao pioniri, uložili milijarde dolara u kreiranje i patentirali tokom decenije koja je prethodila pandemiji Covid-19“, rekao je izvršni direktor Moderne Stefan Bansel u izjavi.

Sporovi oko patenta se često dešavaju kada se razvija nova tehnologija, a i Pfizer/BioNTech i Moderna se već suočavaju sa drugim tužbama u vezi sa njihovim odgovarajućim mRNA platformama.

Sama Moderna je u stalnom sporu sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje oko zasluga za ključne patente koji se odnose na tehnologiju mRNA.

U julu je nemačka biotehnološka kompanija CureVac podnela tužbu protiv BioNTech-a tvrdeći da je prekršila patente povezane sa inženjeringom određenih mRNA molekula i tražeći „pravičnu kompenzaciju“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde