Nakon tri decenije: Rastaju se FIFA i EA

Poslednji članci iz ove rubrike

Jedna od najpoznatijih franšiza u industriji video igara uskoro će izgledati sasvim drugačije.

Electronic Arts (EA) i njegova podružnica EA Sports okončaće trodecenijsko partnerstvo sa Svetskom fudbalskom federacijom (FIFA), objavila je kompanija.

Počevši od sledeće godine, veoma popularna franšiza FIFA video igrica biće poznata kao „EA SPORTS FC“.

„Ova nova nezavisna platforma će doneti novu priliku – za inovacije, kreiranje i razvoj“, rekao je u izjavi Kam Veber, iz EA Sports & Racing.

EA će i dalje zadržati većinu likova tima i igrača koji su njegovu igru učinili toliko popularnom, zahvaljujući odvojenim ugovorima o licenci sa globalnim fudbalskim ligama u Engleskoj, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Sjedinjenim Državama i Evropskoj fudbalskoj asocijaciji UEFA.

Biće FIFA 23, ali i 24, 25, 26…

Ipak, kako je najavljeno, dogovor sa Svetskom fudbalskom asocijacijom će trajati još godinu dana, jer se priprema FIFA 23, kako kažu, najopsežnija igrica do sada.

Asoicijacija će, kako kaže, tražiti novog partnera.

„Mogu da vas uverim da će jedina autentična, prava igrica koja nosi ime FIFA biti najbolja dostupna za igrače i ljubitelje fudbala“, rekao je predsednik Svetske fudbalske asocijacije Đani Infantino u saopštenju. „FIFA 23, 24, 25 i 26, i tako dalje — ono što je konstanta je ime i ono će ostati zauvek i ostati NAJBOLJE.“

Najveći proizvođač novca

Dok EA Sports poseduje nekoliko drugih popularnih sportskih franšiza video igara, uključujući Madden (američki fudbal), NHL (hokej), PGA turneju (golf) i Formulu 1 (trke), kompanija kaže da je verzija sa Svetskom fudbalskom asocijacijom u imenu daleko njen najveći proizvođač novca.

Prema pisanju The New York Times-a, FIFA franšiza je ostvarila više od 20 milijardi dolara prodaje u poslednje dve decenije.

Komentari

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Preporučujemo

Pratite nas