CFO Moderne bio jedan dan na poslu i otišao sa 700.000 dolara

Poslednji članci iz ove rubrike

Novi finansijski direktor (CFO) kompanije Moderna došao je u ponedeljak prvi put na novi posao, a već sutradan mu je rečeno da više ne mora dolazi. Ono što je još interesantnije, taj radni dan naplatiće 700.000 dolara.

Razlog zašto je Horhe Gomez tako brzo napustio proizvođača vakcina protiv COVID-19, nalazi se u njegovoj bivšoj firmi. Otkaz je usledio kada se saznalo da je proizvođač stomatološke opreme Dentspli Sirona, bivši poslodavac, pokrenuo internu istragu koja uključuje i Gomeza a tiče se pitanja finansijskog izveštavanja.  

„Komitet za reviziju (SEC) takođe istražuje navode da su određeni bivši i sadašnji članovi višeg rukovodstva usmeravali korišćenje podsticaja i drugih radnji kompanije kako bi se postigli ciljevi nadoknade za rukovodioce 2021. godine“, piše kompanija Dentspli Sirona u podnesku.

Iako je pod istragom, Gomez će od Moderne dobiti 12 meseci plate u iznosu od 700.000 dolara, ali neće dobiti i bonus od 500.000 dolara za ’potpis’, nadoknadu troškova preseljenja ili novčane nagrade za novo angažovanje, saopštila je Moderna.

’Ushićenje’ Moderne

The New York Post piše i jednu simpatičnu stvar. Kada je njegovo imenovanje objavljeno prošlog meseca, izvršni direktor Moderne Stefan Bansel bio je ’ushićen’ u svojim pohvalama Gomezu — navodeći da je „strast izvršnog direktora za održivost i ESG usko usklađena sa vizijom Moderne da korporativna odgovornost postane kritičan deo onoga šta smo i šta radimo.” Međutim, usled novih okolnosti, biotehnološki gigant će vratiti penzionisanog finansijskog direktora Dejvida Melina dok Moderna ne pronađe trajnu zamenu.

Mali uticaj na vrednost kompanije

Kako američki mediji navode, ova vest nije imala uticaja na akcije kompanije. Moderna je nadmašila očekivanja Wall Street-a u svom izveštaju o zaradi u prvom kvartalu ranije ovog meseca, otkrivajući da je prodaja njene vakcine protiv COVID-19 donela prihod od 5,9 milijardi dolara. Za celu fiskalnu godinu, kompanija očekuje da će zaraditi 21 milijardu dolara od svoje vakcine.

1 KOMENTAR

Komentari

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Preporučujemo

Pratite nas