’Nikola Jokić’ poslovni stil i zašto treba da ga upoznate?

Foto: Youtube

Ključne tačke
 • Nikola Jokić nije samo NBA statistički fenomen već je i nepresušna inspiracija sportskim novinarima u trci da što originalnije opišu centra Denver Nagetsa.
 • Sa sportske klupe govoreći on je glavni, efikasan, intelignetan, spor.
 • Sa poslovne klupe pravi je prototip ‘lepka’ i možda jednog ovakvog MVP-ja imate u svom timu.

Nikola Jokić nije samo NBA statistički fenomen već je i nepresušna inspiracija sportskim novinarima i komentatorima u trci da što originalnije i tačnije opišu centra Denver Nuggets-a. Oduševljenje njegovim rezultatima, igrom i ugledom nikako da splasne. Prilično je zanimljivo čitati redove sportskih znalaca, pa i onih manje stručnih, u kojima pronalaze prave reči kako bi opisali igru i košarkašku pojavu kakva je Nikola Jokić, rođen pre 28 godina u Somboru, visok 2.11 metara, dvostruki MVP.

Ali, još је zanimljivije čitati analize Jokićeve igre sa stanovišta biznisa i iz pera eksperata za razvoj kompanija, formiranje timova ili pravljenje poslovnih strategija.

Sa sportske klupe

Može li se ovaj momak kada je na parketu opisati u jednoj reči i u to u onoj koja ga izdvaja iz mora prvoklasnih košarkaša? Sa sportske klupe govoreći, Jokić je kao igrač:

 • Glavni
 • Efikasan
 • Inteligentan
 • Spor

Jedan od skorašnjih, a zanimljivih sportskih komentara (nytimes.com) na Jokićevu igru bio je:

Sporost? E, to je već nešto. To je njegov poseban začin… Brzina kojom igra, tačnije, nedostatak brzine, izdvaja ga u brzoj NBA ligi. Kao dva puta najkorisniji igrač mogao bi da napiše knjigu sa uputstvima za igru koju je savladao – Košarka i lepa umetnost sporosti“.

Kao logični nastavak prethodnom, usledio je komentar sportskog kolege koji je još dodao:

U ovom konkretnom košarkaškom sportu ne radi se samo o tempu i sprintu. Jokić može da se kreće prilično brzo i to je jednako dobro. Kada je na terenu, bez obzira na okolnosti, izgleda da kontroliše vreme. Kreće se gde hoće, kada hoće, dok se svaki drugi igrač izbezumljeno vrti po terenu.

Sa poslovne klupe

Sa poslovne klupe posmatrano, Jokić je takođe velika inspiracija i tema za analizu. Izazov je koji sebi postavljaju i veliki poslovni analitičari, pa možete pročitati poveći broj tekstova u kojima se Jokić postavlja kao model timskog igrača kojeg svaka kuća treba da ima.

Džef Hejden je zapisao:

Uz svu statističku moć, Jokić je prototip za ’lepak’. On postavlja blokove, asistira, dodaje, šutira, skače. On je superzvezda koja i igrače oko sebe čini boljim. On je jedan od onih igrača koji dobijaju organski tripl-dabl. On igra utakmicu, svaku utakmicu.

Njegovih će biti 45 koševa, 25 skokova i 18 asistencija. Pametan je kao sam đavo, ume da šutira, ume da doda, igra timski, brine o pobedi, skroman je.

On je igrač kakvog želite u timu“, završio je poslovni analitičar Džef Hejden.

’Nikola Jokić’ u vašem timu

Kako zapravo radi jedan Nikola Jokić aka Džoker u jednom timu u jednoj kompaniji?

 • To je osoba koja čita situacije i ponaša se u skladu sa tim. Nekad vodi, nekad prati, a nekad izlazi iz okvira opisa svog posla i uradi sve šta treba da se uradi. Pravi korak napred, korak nazad, iskorak, u zavisnosti od okolnosti.
 • Dosledno dobro radi šta god da radi i to bez drame. Njegovi rezultati i akcije govore umesto njega.
 • On je ’lepak’, a svakom timu je potreban lepak. To je ona osoba koja rešava probleme pre nego što postanu problemi. To je onaj deo tima koji uredi međuljudske odnose i pre nego što postanu komplikovani.
 • Ljude oko sebe čini boljim – uključi ih u igru, pruži pravovremenu asistenciju, pomogne u odbrani i ponese teret kada drugi posustanu.

Dobro je da se zapitate da li već u svom timu imate ovakvog čoveka. Sigurno imate nekoga ko daje odlične rezultate, za koga ste sigurni da je predan timu. Ali, vaš MVP može biti samo osoba koja tiho radi i drži sve na okupu. I da promeni kuću i tim, sigurno bi radila to isto i sa svojima ponela pobedničku titulu.

Dobro bi bilo da prepoznate Nikolu Jokića u svom okruženju i da ga nagradite. Jer, bez ovakvog ’lepka’ teško da ćete se popeti na tron.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde