Nova pravila EU za unos i iznos novca

Evropska komisija je objavila nova pravila kontrole gotovine novca i vrednosti koje ulaze i izlaze iz EU, prema kojima će svi putnici koji ulaze i izlaze sa teritorije EU i nose 10.000 evra ili više u valuti ili protivvrednosti u drugim valutama, morati da popune gotovinsku deklaraciju.

Ovo pravilo je deo napora EU u borbi protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma, a carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 evra, kada postoji naznaka da je gotovina povezana sa kriminalnim aktivnostima.

Cilj je da se primenene i brojne izmene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premeštanje velikih količina „neotkrivene“ gotovine koja će podrazumevati i zlatnike i određene druge predmete od zlata.

Takođe, carinske vlasti mogu od sada zahtevati da se podnese izjava kada primete da se gotovina u iznosu od 10.000 evra ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna finansijsko-obaveštajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rešavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za finansiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Briselu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde