EU uvodi digitalni novčanik

Evropska unija (EU) treba da objavi danas planove za uvođenje digitalnog novčanika u 27 članica svoje unije, posle zahteva država EU da nađu način za siguran pristup građana javnim i privatnim uslugama na mreži, piše Financial Times (FT).

Aplikacija će građanima širom EU omogućiti bezbedan pristup nizu privatnih i javnih usluga pomoću jedinstvene onlajn identifikacije, a pored ostalih metoda aplikaciji će moći da se pristupi putem skeniranja otiska prsta ili mrežnjače, i služiće kao sef u kojem korisnici mogu da čuvaju lična službena dokumenta poput vozačke dozvole i slično, prenosi Reuters.

Digitalni novčanik će osigurati čuvanje podataka o plaćanjima i lozinke i omogućiti građanima iz svih 27 zemalja članica da se prijave na veb sajtove lokalnih vlasti ili da plaćaju račune za komunalne usluge koristeći prepoznati identitet, dodaje FT pozivajući se na ljude koji su direktno uključeni u ove planove.

Zvaničnici EU sprovešće strukturno razdvajanje kako bi sprečili kompanije koje pristupaju korisničkim podacima da koriste novčanik za bilo koje druge komercijalne aktivnosti, kao što je marketing novih proizvoda.

Brisel na ovom projektu aktivno učestvuje u pregovorima sa državama članicama radi davanja smernica o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude potpuno operativan za otprilike godinu dana, piše FT.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde