Novi trend pri kupovini nekretnine – traži se emocija, atmosfera, održivost

„Srpsko tržiste nekretnina je jako mlado, prve moderne poslovne zgrade su se pojavile tek početkom 2000-ih i mi smo tek ove godine, na primer, prestigli Zagreb po površini poslovnog prostora. Prvi šoping mol kao nov koncept u maloprodaji je upravo naša kompanija dovela u Srbiju 2007. godine. A veliki rast u stanogradnji je nastao nakon više decenija potpunog mirovanja tog segmenta. Tako da na tržištu Beograda i Srbije još uvek ima prostora za rast kako bi dostigli neka zrelija i razvijenija tržišta. Sve to naravno uz preduslov zdravog ekonomskog okruženja. Novi zamajac na tržištu nekretnina svakako predstavlja Expo 2027. Očekuje se velika građevinska i privredna aktivnost i kroz izgradnju izložbenog dela gde će biti sam Expo, ali i kroz sve što treba da isprati tu veliku izložbu i u smislu infrastrukture, smeštajnih kapaciteta“, kaže Angelina Nekić, potpredsednik Delta Holdinga, generalna direktorka Delta Real Estate.

Da li ste, uprkos krizi, zadovoljni poslovnim rezultatima Delta Real Estate iz 2023?

Prošla godina je rekordna godina od postojanja Delta Real Estate grupe i godina koja svakako daje vetar u leđa da te rezultate nadmašimo u 2024. godini. Svi segmenti: šoping molovi, poslovne zgrade i hoteli su ostvarili fenomenalne rezultate po svim pokazateljima. Delta Real Estate grupa uspešno je realizovala i potpuno renoviranje Sava Centra u koji je investirano ukupno 118 miliona evra. Naš cilj jeste da nastavimo sa inovacijama i da uvek stvaramo novu vrednost. Otvaranje Plave dvorane sa više od 4.000 mesta planirano je u septembru 2024. godine. Plava dvorana će predstavljati najveću kongresnu i koncertnu dvoranu u jugoistočnoj Evropi. Kolorit po kom je ova dvorana prepoznatljiva je sačuvan, a najveće investicije bile su usmerene u opremanje dvorane, tako da ona nakon otvaranja omogući najsavremniji audio i vizuelni doživljaj.

Glavna tri projekta Delta holdinga u naredne tri godine biće Delta Iron, Delta Land i Delta District. Šta će oni doneti novo na tržište nekretnina i potencijalnim kupcima?

Delta Iron obuhvata 40.000m² savremenog poslovnog prostora, a jedinstvena arhitektura ovog kompleksa ponudiće mnogo više od klasičnog radnog prostora.

Tokom izgradnje planirana je upotreba ekološki prihvatljivih materijala, geotermalnih pumpi, solarnih panela i nadstrešnica. Imamo ambiciju da Delta Iron postane najzeleniji projekat ove namene. Investicija u ovaj projekat iznosiće 85 miliona evra. Drago nam je da Novom Sadu možemo pružiti jedan savremeni poslovni blok, baš kakav ovaj grad zaslužuje.

Delta Land biće jedinstven u ovom delu Evrope. U pitanju je savremen model stanovanja sa velikim udelom zajedničkih sadržaja.

Ovaj projekat od postojeće ponude na tržištu izdvaja njegova autentična arhitektura. Određeni objekti na ovoj lokaciji su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, a naš cilj je da ih sačuvamo kao važan deo našeg kulturno-istorijskog nasleđa. U početnoj fazi radova očekuje nas rekonstrukcija upravo ove dve zgrade. Ovaj projekat predstavljaće investiciju u iznosu od 450 miliona evra.

Delta District je koncept mešovite namene i nalaziće se u Bloku 20, u srcu poslovnog centra Novog Beograda. Prostiraće se na 100.000m², a ukupna investicija iznosiće 250 miliona evra. Predviđeni koncept ove lokacije podrazumeva izgradnju ekskluzivnog hotela sa 5 zvezdica, prvoklasnih poslovnih prostora i jedinstvenih poslovnih apartmana. Apartmani će biti povezani sa hotelom, održavani i servisirani od strane istog i predstavljaće jednstvenu i premium ponudu u Srbiji.

Sa ova tri projekta, ali i drugim koje tek planiramo, Delta Real Estate će promeniti sliku tržišta nekretnina u Srbiji.

Šta je to što moderan kupac danas želi kada kupuje nekretninu?

Moderan kupac nekretnina može imati različite preferencije i prioritete prilikom kupovine, ali se ne razlikuje mnogo od kupca bilo kog kvalitetnog  proizvoda. Morate mu ponuditi lifestyle, emocija i celokupnu atmosferu. Kupce zanima lokacija, sigurnost koju osećaju u svom novom domu, njegova funkcionalnost i naravno, finansijska dostupnost. Novo vreme donosi nam kupce koji veliku pažnju poklanjaju energetskoj efikasnosti i održivosti samih objekata. Naravno, ne smemo zaboraviti ni važnost modernih pratećih sadržaja koji se uklapaju u preferencije kupaca, bilo da su to teretana u zgradi, restorani ili zelene oaze u sklopu samog prostora.

Jedna od veoma aktuelnih tema u oblasti gradnje i upravljanja nekretninama jeste i održivost, korišćenje inovativnih materijala, štedljivih rešenja, teži se smanjenju emisije CO2 u zgradarstvu. Koliko Delta Real Estate primenjuje te nove standarde u svojim projektima?

Komercijalne zgrade čine 40 odsto ukupne emisije CO2 na planeti, samim tim je mnogo važno da u svakom koraku procesa izgradnje ili rekonstrukcije utičemo na smanjenje emisije. Sam proces sertifikacije zgrade kao zelene, odnosno energetski efikasne, vodi vas u pravcu da od rušenja i pripreme terena težite ka tome da mnogo reciklirate, koristite energiju iz obnovljivih izvora energije, upotrebjavate materijale koji imaju manji CO2 otisak. Primena savremenih i energetski efikasnih sistema je barem 20 odsto skuplja u odnosu na konvencionalnu izgradnju, ali to je neminovnost. Uskoro objekti koji nisu energetski efikasni i nemaju sertifikat koji će to i da potvrdi neće moći da se izdaju. Dakle, svakako da je to neizbežno i da je to budućnost, a mi iz Delte uvek pozdravljamo primenu principa održivosti.

Situacija na srpskom tržištu je čak i nešto bolja nego u pojedinim zemljama na Zapadu zbog činjenice da su naše komercijalne zgrade novijeg datuma u odnosu na zemlje npr. Zapadne Evrope u kojima procenat starijih komercijalnih zgrada uzima daleko veći udeo. Konverzija tzv. brown zgrada u green je zahtevnija i skupa. Primena novih standarda je apsolutna neminovnost i na srednji rok je svakako isplativija. Sami zakupci pred nas stavljaju te zahteve. Bilo da je zakupac retail segmentu ili segmentu zakupa poslovnog prostora, bez obzira na cenovnu osetljivost, želi da zna kakva je potrošnja, koje napredne sisteme koristimo, da li imamo energetske sertifikate, da li imamo dokaz koliki je CO2 otisak naše poslovne zgrade i sl. Ti zahtevi će biti sve  češći i sveobuhvatniji. Pored toga, vazno je napomenuti da i same banke danas primarno žele da finansiraju zelenu izgradnju, o čemu takođe vodimo računa pri izradi naših planova. Svaka naša nova zgrada je energetski efikasnija od prethodne jer koristimo savremenije sisteme i trudimo se da uvek dodamo vrednost u svemu što radimo i za društvo i za kompaniju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde