Dobar nos za biznis Luisa Hamiltona

Foto:Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Po brojkama, Luis Hamilton je najbolji vozač u istoriji Formule 1
  • Nedavno je izjavio da ne može doveka da se takmiči u Formuli 1 i da ima i drugih stvari kojima se bavi, gde može da bude kreativan.
  • Ipak, u slučaju Hamiltona, sve izvan Formule 1 nije zabava, već ozbiljan biznis koji je pokrenuo i koji se zahuktava.

Luis Hamilton je nedavno prodrmao i deo sveta koji nije strogo sportski. Od kako je zvanično objavljeno da je britanski vozač Formule 1 potpisao ugovor sa Ferrari-jem, vest je pomerila i berzu. Akcije Ferrari-ja su skočile za 10 odsto, a po nezvaničnim podacima za sve koji vole igru sa brojevima, ovaj skok je Ferrari-ju doneo dobit od sedam milijardi dolara. Dugoročne projekcije se tek očekuju.

Hamilton će od kraja ove godine postati deo Ferrari tima posle 11 godina provedenih u Mercedesu. I zvanično, prvog dana februara ove godine na oficijelnoj X stranici Scuderia Ferrari tim je objavio:

„Scuderia Ferrari sa zadovoljstvom objavljuje da će se Lius Hamilton pridružiti timu 2025. uz višegodišnji ugovor.“

Ima tu i nečeg vizionarskog

Hamilton ima 39 godina, sedam osvojenih titula F1, čak se 176 puta popeo na podijum, osvojio je najveći broj pol-pozicija u istoriji F1, može da se pohvali i najvećim brojem krugova na trkama (5232). Ako se sve sabere, nije greška izjaviti da je Hamilton najbolji vozač u istoriji Formule 1. Ali, to nije sve.

Lius Hamilton je izjavio za CNBC da voli da bude zaokupljen obavezama. I stekao je ugled ’brzog’ sportiste koji voli brzo i da živi. Otkrio je i da je dobio ime po atletičaru Karlu Luisu što je već od rođenja Hamiltona vuklo ka brzini. Pre rođenja Hamiltona Karl Luis je osvojio četiri zlatne medalje na OI u LA.

Ne mogu da se takmičim doveka. Dobro je da imam druge stvari kojima mogu da se bavim, u kojima mogu da budem kreativan i da to iskoristim“, rekao je za Make it.

Ne možete da razmišljate o trkama 24 sata sedam dana u nedelji jer ćete sići s uma“, dodao je.

Sada je već jasno i Hamilton je potvrdio da ima dobar nos za biznis. Njegovi poslovni poduhvati ušli su u svet mode i uopšte životnog stila. Saradnja sa Tomijem Hilfigerom 2018. nije bila klasična saradnja u kojoj bi Hamilton bio zaštitno lice. Kolekcija ’Tommy x Lewis’pravi je primer njegovog aktivnog učešća u procesu dizajna, odabira materijala gde je Hamilton insistirao na organskim materijalima. Neće vam promaći čitav ovaj dizajnerski poduhvat karaktrističan po jarkim bojama, grafičkim printovima ’streetwear’ stila.

Hamilton je veoma zainteresovan i za wellness biznis kao i svaki sportista. Ulagao je u ekološke boce za vodu, održive modne dodatke, hranu na bazi biljnih proizvoda. Ulaže u biljne dijetetske suplemente kao i u visokotehnološke opreme za fitnes.

Hamilton je poznat i po ulaganjima u startape i proizvode koji nude nova tehnološka rešenja. Tu su aplikacije koje se tiču poboljšanja mentalnog zdavlja, električnog transporta i pametnih uređaja za kuću koji poboljšavaju energetsku efikasnost. Reklo bi se da je Luis Hamilton i te kako u toku sa novim tendencijama, ali se može reći da u njegovim investicionim potezima ima i nečeg vizionarskog.

Svi poznati biznisi

Zarada koju je Hamiltonu donela Formula 1, obezbedila mu je mesto jednog od najplaćenijih sportista sveta sa 55 miliona godišnje kako piše Forbes. Ali, velku dodatnu zaradu mu donose sponzorski ugovori što je za 2023. donelo 10 miliona ekstra zarade.

Hamilton je suvlasnik i NFL tima Denver Brancos od pre dve godine. Mediji pišu da je ovaj tim prošle godine procenjen na pet milijardi dolara.

Hamilton je investirao i u Neat Burger, veganski lanac burgera sa lokacijama u Londonu, Njujorku, Milanu i Dubaiju. Ovu poslovnu ideju takođe podržava i Leonardo Dikaprio.

Vozač F1 nije odoleo ni ulaganjima u proizvodnju pića. Osnovao je svoju robnu marku bezalkoholne tekile Almave. Biznis je pokrenuo prošle godine u oktobru i specijalitet je u tome što se ova tekila proizvodi od plave agave. Cena boce je 40 dolara.

Hamiltona nije obišao ni svet zabave i filma, očekivano. Trenutno, po informacijama sa sajta Investopedia, producira film o Formuli 1 sa Bredom Pitom u jednoj od uloga. Apple Studios će biti distributer. Objavljena je i vest da će najbolji vozač F1 objaviti i dokumentarac o svom životu, a učestvovao je i u Netflix seriji ’Drive to Survive’ za sve koji bi da bolje upoznaju život vozača Formule 1. Emituje se šesta sezona. Nema podataka koliko je Hamilton plaćen za pojavljivanje u ovoj seriji, ali Investopedia je objavila da su Mercedes i Ferrari na ovom projektu zaradili po milion.

Team X44 je Hamiltonov projekat koji je započet pre manje od četiri godine. Ovaj tim se takmiči u seriji terenskih trka sa električnim SUV-om, Extreme E.

Formula 1 nije doveka

Mediji pokušavaju da saberu koliko Luis Hamilton vredi i cifra se kreće oko 300 miliona dolara neto. Kako je i sam izjavio, nema nameru da stane jer nije trkačka staza sve što ga zanima, a do sada je pokazao da dobro pliva i u poslovnim vodama.

Mnogo toga što radim su sponzorske obaveze“, rekao je nedavno za CNBC. „Fotografisanje, snimanja, pojavljivanja su obaveze koje su nam potrebne da bismo zadovoljili sponzore. Kada sam počinjao, bio sam umoran samo od trka. Ali, uspeo sam da postignem ravnotežu koja mi omogućava da imam i energije i fokus i za vožnju i za druge stvari jer i dalje volim da budem zauzet“ dodao je.

Za Hamiltona je veoma važno da ima projekte van trka i to ne samo zbog novca. I za CNBC je ponovio da se ne može doveka takmičiti u Formuli 1.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde