Zašto je Lionel Mesi (marketinški) najpoželjnija osoba na planeti?

Foto: Pixabay / s2dungnguyen

Kada je podigao „Zlatnu boginju“ na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvo u Kataru, Lionel Mesi je dodao poslednji dragulj na već prebogatu krunu karijere. Ali iza svih rekorda, trofeja i pojedinačnih priznanja krije se pažljivo osmišljen imidž koji je Argentinca učinio sigurnim – iako preskupim – izborom za njegove poslovne partnere. Izbor koji ga je učinio marketinški najpoželjnijom osobom na planeti.

Kada je Lionel Mesi prebacio loptu preko linije u produžetku finala Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. protiv Francuske, ispisao je istoriju. Četiri godine ranije, kada su isti protivnici izbacili Argentinu sa turnira u osmini finala, neki komentatori su spekulisali da je sa tim nestala i Mesijeva poslednja šansa da se izjednači sa svojim sunarodnikom Dijegom Maradonom. U vreme kada bi počelo prvenstvo u Kataru, imao bi 35 godina. Što je previše da bi napadač imao ikakav značajan uticaj na turnir u kojem učestvuju najbolji igrači sveta. To bi, kako su bili složni poznavaoci fudbalskih prilika, bila jedina mrlja na gotovo savršenoj karijeri.

Ipak, u tom „prezrelom dobu“ od 35., Mesi je doveo Argentinu do titule postigavši sedam golova.

Mesijev status najvećeg fudbalera svih vremena bio je osiguran, iako su njegovi fanovi to znali još pre par godina. Fanovi i brendovi, koji su godinama stajali u redu da obezbede Mesija kao ambasadora, i koji su ga već od 2021. godine u svojim reklamama nazivali GOAT (Greatest of All Time).

Zašto Mesi?

Jasni su razlozi zbog kojih bi jedna kompanija želela Mesija u svom (marketinškom) timu. Četvorostruki pobednik Lige šampiona osvojio je Zlatnu loptu rekordnih osam puta, postigao je više golova za jedan klub nego bilo koji drugi igrač u istoriji. On drži i još nekoliko zapanjujućih rekorda za koje je malo verovatno da će ikada biti oboreni.

Osim toga, Mesi se može pohvaliti sa više od 600 miliona pratilaca samo na svojim Instagram i Facebook nalozima. A gde ide on, ide i njegova onlajn zajednica. Neposredno nakon njegovog odlaska iz Pari Sen Žermena, objavljeno je da je francuski šampion izgubio više od milion pratilaca na društvenim mrežama. U međuvremenu, njegov novi tim, Inter Majami, dobio je više pratilaca za 12 sati nego u prethodnih pet godina, nakon najave da su potpisali kapitena Argentine.

Jednostavno rečeno, Mesi je glavni igrač u najgledanijem, najvidljivijem i najigranijem sportu na svetu.

Njegova zvezda zasijala je u Barseloni, ekipi kojoj se pridružio još kao dečak. Čak i kada su tim činili fudbalski superstarovi, poput Nejmara, Luisa Suareza ili Inijeste, svi Barsini sponzori želeli su samo njega. Njegov stari rival Kristijano Ronaldo neretko je bio kritikovan jer je svoje ime i lice neselektivno davaogotovo svemu i svačemu. Međutim, oni koji su godinama radili na kampanjama sa Mesijem i njegovim timom kažu da Argentinac nikada nije bio neko ko će uzeti novac i nestati. Umesto toga, on i ljudi oko njega vole da budu uključeni u kreativni proces i, što je i razumljivo, veoma su zaštitnički nastrojeni prema onome čemu Mesi „daje“ svoj imidž.

65 miliona zarade van terena u 2023.

Takav promišljeni pristup se može videti u njegovom portfoliju, koji se pretežno sastoji od globalnih brendova. Prema procenama Forbes-a, Mesi (čiji je agent njegov otac, Horhe) će u ovoj godini dobiti 65 miliona dolara od zarade van terena. To ga u kombinaciji sa 65 miliona dolara koje dobije igranjem čini drugim najplaćenijim sportistom u svetu.

Za brendove, Mesi je risk free investicija. On je porodični čovek, koji teži da se kloni kontroverzi na terenu i van njega i uvek je prvenstveno fokusiran na igru.

Zapravo, sve u vezi njega je prilično jednostavno. Mesi nije kulturni fenomen. Nije poznat po tome što je otvoren prema fanovima i medijima. Nije ludo zabavan. Nije ličnost veća od života. Njegovi snažni lični atributi i porodične vrednosti se protežu na svaki aspekt njegovog života. To znači da ne mora da razmišlja o tome da li će njegovi postupci ikada naštetiti njegovom ugledu. A da, i nemilosrdno je dobar u fudbalu

Sve ovo, zajedno sa njegovim generalno pitomim ponašanjem, pomažu da se potencijalna šteta minimizira. Čak i kada Mesi ulazi u partnerstva koja bi se mogla smatrati rizičnijim po ugled. Zato mu i „prolaze“ stvari poput ugovor sa turističkim odborom Saudijske Arabije ili Sociosom, kompanijom zasnovanoj na blokčejnu. Ona mu plaća 20 miliona dolara za promociju svojih tokena obožavaocima.

Uglavnom, ono što Mesi garantuje jeste da će se njegovo ime naći u novinskim naslovima iz pravih razloga, što je bilo očigledno tokom ovogodišnjeg prelaznog roka.

Ne Saudijskoj Arabiji

Pošto su mnogi igrači „namamljeni“ u Saudijsku Arabiju ( uz osudu javnosti), Argentinac je najavio da će se pridružiti klubu Dejvida Bekama Inter Miami. Transfer je imao značajan komercijalni uticaj na njegov novi klub, ali i druge klubove Major Soccer League. Oni su značajno podigli cene karata za utakmice. Njegovo prisustvo je takođe izazvalo interesovanje za TV prenose američke lige a broj pretplatnika na MLS Season Pass se udvostručio. S druge strane, Mesi je izabrao Majami, koji je savršen za njegovu porodicu. Ostvariće ogroman uticaj u Sjedinjenim državama, sportskom tržištu broj jedan na svetu.

Sve to je još jedan način da Lionel Mesi pokaže da je potpuno drugačiji od svih u ovoj igri. I da je zaslužio apsolutno sve što je dobio.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde