„Oporezujte bogate i superprofite“

Glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Filip Lejn predlaže oporezivanje visokih prihoda i superprofita kompanija kako bi se finansirala pomoć za najsiromašnije u uslovima inflacije, a izbeglo povećanje javnog duga.

Zbog makroekonomskih razloga, ali i pravednosti – jer energetski šok pogađa ljude kroz rekordnu inflaciju, ‘vlade bi trebale podupreti domaćinstva i firme koja najviše trpe’, rekao je član upravnog odbora ECB-a u intervjuu za austrijski dnevnik ‘Der Standard’ objavljenom u utorak, prenosi tportal.

Na pitanje treba li deo podrške finansirati povećanjem poreza za bogate, Lejn predlaže veće poreze na visoke prihode ili na industrije i kompanije koje su vrlo profitabilne uprkos energetskom šoku.

ECB se zalaže za ciljanu državnu podršku kojom bi se zaštitila domaćinstva od uticaja inflacije, što je ponovila predsednica centralne evropske banke Kristin Lagard pred Evropskim parlamentom u ponedeljak.

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobiva zamah unutar evrozone. Španska vlada želi da uvede privremeni i poseban porez za najbogatijih jedan odsto stanovništva, kako bi finansirala mere za ublažavanje uticaja sve veće inflacije. Francuska nije otišla tako daleko i uzda se u koncepciju carinskog štita kako bi se obuzdao rast cena. Podeljena oko pitanja poreza na superprofite, francuska vlada se nada da će pronaći rešenje na evropskom nivou. Velika Britanija, koja je izašla iz Evropske unije, prošlog je petka objavila plan potrošnje i velikih rezova poreza.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde